Honnan ered az Amigurumi figura? Húsvéti ötletek fonalból – kezdőknek és haladóknak.

Közeleg a húsvét, a legjobb időszak arra, hogy a gyerekeknek örömet okozzunk egy kedves, színes horgolt figurával. Az amigurumi szót ma már gyakran használjuk, de vajon honnan ered, és mit jelent?

 

Ahogy a nevéből is következtetni lehet, ez egy japán eredetű technika, a neve az “ami” – kötött/horgolt, és a “nuigurumi”- kitömött figura szavak összeolvadásából ered.

Eredetileg nagy fejű, kedves arcú figurákat takart, de ma már szinte bármilyen kötött/horgolt térbeli figurát ezzel a névvel illetünk. Alapjukat leggyakrabban egy kör (varázskör) képezi, és spirálos alakban haladunk előre. A bábuk elkészítéséhez Catania fonalat ajánlok, mert ez a 100% pamut nagyon széles színválasztékban elérhető, könnyű vele dolgozni.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én jobban szeretek a Youtube-on keresgélni, mert a videók alapján egyértelműbb a technika, a nyelv sem lényeges, hiszen a képek magukért beszélnek. Most bemutatok néhányat a kedvenceimből:

Húsvéti kiscsibe kezdőknek:

 

Ezt a vidám egérfigurát kicsit nehezebb elkészíteni, de megéri:

 

Ez a modell nem bonyolult, mégis látványos, és biztosan örömet okozunk vele, főleg ha néhány garnitúra ruha is készül hozzá.

 

You may also like...