Lana tollából – Letizia pulóver

borito_letizia_logo

A Letizia fonal 2015 tavaszán jelent meg, a színátmenetes fonalak családját gyarapítva, különleges, fényes felülettel, melyet a pamuthoz adott viszkóz és poliamid biztosít. A színek simakötés esetén néhány soronként, csíkos hatást keltve követik egymást a fonalban.

Tavaszi-őszi pulóverekhez, kiegészítőkhöz nagyon jó alapanyag, kicsit vastagabb, de nagyon könnyen köthető és horgolható, mivel a szál felülete egyenletes.

A színátmenetes fonalakból kötve nagyon jól érvényesülnek a különböző hullám-minták, ezért egy ilyen pulóvert készítettem a „mexikó” színárnyalatból.

letizia_1_logo

A minta nagyon egyszerű, a 4 sorból álló ismétlődő mintaegység első sorában 4 szem simán összekötése után 1 ráhajtás és egy sima szem váltakozik 5-ször, majd még egy ráhajtás, és 4 szem csavart simán összekötése zárja le. Két hullámot két fordított (vagy tetszés szerint sima) szemmel választunk el. A következő színe sorban pedig simakötéssel dolgozunk a hullám felett, a visszája sorokban úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak.

letizia_2_logo

A fonal felhasználására még több ötlet található a Kötött kedvenceink 2015. tavaszi számában. Azt ugyanakkor fontos szem előtt tartanunk, hogy ennél a fonalnál a színátmenet csak a kötés (és főként simakötés) esetén eredményez csíkos mintát, horgolás esetén szabálytalanul helyezkednek el az egyes színcsoportok.

A másik lényeges tudnivaló, hogy az ujjak elkészítése során jóval szélesebb sávok keletkeznek, hiszen az elejéhez és a hátához képest kevesebb szemmel dolgozunk, főleg a kezdésnél. A jelentős eltérést úgy kerülhetjük el, ha a fonalat a megfelelő helyeken elvágjuk, és a gombolyagon megkeressük a következő szín kezdetét, és onnan folytatjuk a kötést. Emiatt előfordulhat, hogy eggyel több gombolyagra lesz szükségünk (a pulóver 4,5-ös tűvel kötve, 50 dkg fonalból készült). A színátmenetes fonalak használatáról később még bővebben írok.

 

You may also like...