Lana tollából – Zöld terítő és poháralátét

borito_terito_logo

Ha szeretnénk az idén divatos zöld árnyalatokat a lakástextilekben is megjeleníteni, ez a gyorsan elkészíthető terítő, illetve poháralátétek jó például szolgálhatnak.

Talán már mondanom sem kell, hogy ezek is a maradék fonal hasznosításának igényéből születtek, mégpedig a zöld rövid ujjú felső khaki, almazöld és mimózasárga Catania fonalának felhasználásával.

A színek természetesen tetszőlegesen variálhatók, és egy modern berendezésű lakásban is jól mutathatnak a vastagabb pamutfonalból, nem a hagyományos, fehér horgolócérnával készült darabok.

A 10 cm átmérőjű poháralátétek pillanatok alatt elkészíthetőek, néhány körből állnak csupán. 3-as tűvel horgolva, a kezdő 10 láncszemes gyűrűbe 14 egyráhajtásos pálca kerül, ezekre 2-2 kétráhajtásos pálca, köztük 3 láncszem. A harmadik körben a láncszemívekre 3 egyráhajtásos pálca, a kétráhajtásos pálcák kapcsolódási pontjára pedig egy félpálca. Végül rövidpálca körrel fejezzük be, minden félpálcára 3 láncszemes pikóval.

alatet_1_logo

A másik alátét első két köre azonos az előzővel, majd 35 egyráhajtásos pálcát horgoltam, erre két kör rövidpálcát, minden harmadikat megduplázva. Végül az előzővel megegyező módon fejeztem be, pikós rövidpálca körrel.

alatet_2_logo

A terítő mintája szabadon alakítható, képzeletünk és a rendelkezésre álló alapanyag függvényében, lényeg, hogy a kör forma folyamatosan megmaradjon. Apró trükk, ha mégis itt-ott összehúzódik a terítő: nedves ruha alatt kivasalva kicsit megnyúlik a pamutfonal is, ezáltal eltűnnek az apróbb egyenetlenségek.

terito_logo

A poháralátétek egyébként nemcsak vendégség esetén jönnek jól, én például az íróasztalomon is mindig tartok néhányat, kávés-, teáscsésze vagy akár mobiltelefon alá.

alatet3_logo

You may also like...