Fagyilány

Hozzávalók:

Cotton Bamboo Batik 1 – 6 gombolyag
Milward 3.5-es horgolótű – 1 db

Amikor a fonal színe tervezi meg a modellt

Végtelenül egyszerűen elkészíthető horgolt modell, amit kezdőknek is ajánlok (nekem is ez volt az első horgolásom).

Mivel a tunika egyenként meghorgolt kis korongokból áll, bármikor félre lehet tenni. A fonal színezése pedig garantálja, hogy ne legyen két egyforma korongunk- így a munka végig érdekes marad. Kifejezetten érdekes, majdhogynem izgalmas játék volt az elkészült korongokat ruhává alakítani, a színeket sorrendbe rendezni.

Kis nehézséget okozott az elején, hogy egyforma, 6,5 cm átmérőjű korongokat készítsek. Amikor már jobban belejöttem a horgolásba, a “méreten kívüli” korongokat visszafejtettem, és szorosabban készítettem el újra. A túl kicsikre pedig még egy kör rövidpálcát horgoltam. A tunika hátán két korong összekötése közé kellett egy kis légszemes láncot horgolni, mivel a modell testalkata (picit szélesedő háta) ezt tette szükségessé. De a tunika legfőbb előnye az, hogy az elkészített korongokat mindenki saját ízlése és mérete szerint állíthatja össze. Ahol szükséges, betehetünk vagy kivehetünk 1-1 elemet, esetleg légszemes összekötéseket is horgolhatunk a 2 szomszédos korong közé.

A Schachenmayr Cotton Bamboo Batik fonal nagyon puha, laza sodrású és gyönyörű színű. Én 3,5-ös horgolótűvel dolgoztam, de érdemes kipróbálni a 4-est is, az talán jobban befogja a fonalat. A Cotton Bamboo Batik laza sodrása miatt kötni könnyebb vele, mint horgolni, de az elkészült modell játékossága megéri a fáradtságot!

Méret: 140 cm (vékony, 30 kg-os kislányra vonatkozó adatok)

A modell hossza 40 cm, a legalsó sorban a körmérete 80 cm, a legfelső teljes körben pedig 60 cm. De ezt természetesen mindenki saját ízlése és a valós testméretek alapján változtathatja.

1 db 6,5 cm átmérőjű korong elkészítése:
A kezdő hurok után még 4 légszemet horgolunk, majd körré zárjuk.
1. kör: Az 1. egyráhajtásos pálca helyett 3 légszemet, majd még 11 egyráhajtásos pálcát horgolunk a körbe. A kört a legfelső légszembe öltött láncszemmel zárjuk.

2. kör: Az 1. rövidpálca helyett 1 légszemet, majd még mindegyik egyráhajtásos pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. A kört a kezdő légszembe öltött láncszemmel zárjuk.
Annak érdekében, hogy szép sima korongot kapjak, a rövidpálcák közé néha belehorgoltam 1-1 légszemet is. Ezzel megtartottam a kör ívét, a korong pedig nem “buggyosodott” ki. A rövidpálcákat érdemes az egyráhajtásos pálcák vízszintes tagja alá ölteni, hogy ne legyen lyukas a minta.

3. kör: Az 1. egyráhajtásos pálca helyett 3 légszemet, majd még mindegyik rövidpálcába 2-2 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A kört a legfelső légszembe öltött láncszemmel zárjuk.

4. kör: Az 1. rövidpálca helyett 1 légszemet, majd még mindegyik egyráhajtásos pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. A kört a kezdő légszembe öltött láncszemmel zárjuk. A fonalat kb 20 cm-esre vágjuk, amivel később összehorgoljuk vagy összevarrjuk az egymás mellé kerülő korongokat.

 

A fent megadott mérethez 84 korongot készítettem.
Az összeállítást azzal kezdtem, hogy elrendeztem egymás mellett a korongokat különféle rendezési szempontok szerint. Nekünk a színátmenetes tetszett a legjobban, de lehetett volna akár össze-vissza, véletlenszerűen is rendezni. A legjobb egy olyan szobasarokban a padlón vagy asztalon dolgozni, ahol pár napig nem kell elpakolnunk a korongokat és a fonalat.

Utána az adott színből (sárga) kiválasztottam a 12 legnagyobb korongot, ez lett az első sor. Felpróbáltuk, Panninál elég volt a 12 korong. De ha szükséges, akkor még 1-2 korongot beilleszthetünk ebbe a sorba- így viszont a színkiosztásunk eltolódik. Érdemes ilyenkor a fonalmaradékból még 2-3 korongot horgolni, amit a szükséges helyen beilleszthetünk. Hiszen az nagyon nehézkes lenne, ha az összeállítás után derülne ki, hogy a 3. sorban szükség van még 2 narancs korongra, de nekünk már csak kékes fonalszakaszunk maradt. Bevallom, az összeállítással eltöltöttem jó pár órát!

A 12 korongból álló 1. sorra fél korongnyi eltolással rágombostűzzük a 2. kört (12 korong). Így, fél korongos eltolással haladunk felfelé:
3. S: 11 korong
4. S: 11 korong (ebből 1 kisebb)
5. S: 10 korong
6. S: 9 korong
7. S: 9 korong
vállpántok: 2-2 korong

A 7. sor elkészülte után összegombostűzzük a háta közepén a sorokat, és felpróbálva megnézzük, hogy hová és milyen hosszú vállpántot kell majd elhelyeznünk. Ekkor derült ki, hogy a pántok közt elöl szükség van még 2 kisebb korongra, valamint a hátánál a legfelső sorban a sor 2 széle közé be kell horgolni még kb. 2 cm-et áthidaló légszemes láncot is.

Amikor minden a helyére kerül, a tunika felső részén a vállpántokat és nyakkivágást körbehorgoljuk még 1 kör rövidpálcával. Az egyes korongok közti átmenetbe 2-3 rövidpálcát horgolunk.

Hasonló írások