Gyöngyhorgolás

Hozzávalók:

1 üvegcse nagyobb gyöngy (kb. 100 db 4 mm-es)

1 üvegcse kásagyöngy

1 nagyon vékony tű

1 spulni gomblyukvarró cérna vagy rugalmas szál

1 vékony horgolótű

1 lánckapocs

Egy egyszerű technikával készülő, rendkívül elegáns horgolt nyaklánc leírása

A lánc elkészítéséhez szükséges anyagok megvásárolhatóak a Hobby Művész üzleteiben vagy webáruházában: www.hobbymuvesz.hu


1. Egy spulni gomblyukvarró cérnára felfűzzük egy tű segítségével kb. 1,6 (rövid lánchoz) – 2,5 m (hosszú lánchoz) hosszan a gyöngyöket a leírás szerint. Olyan vékony tűvel dolgozzunk, hogy átférjen a kásagyöngyön is. A gyöngyöket így fűzzük fel a cérnára: 1 nagyobb gyöngy az egyik színből és 3 kásagyöngy (ezt mintának nevezzük a későbbiekben), a másik színből 1 nagy gyöngy és 3 kásagyöngy, stb. A munkát 3 kásagyönggyel fejezzük be, de a cérnát semmiképpen ne vágjuk el, hanem hagyjuk a spulnin.

Letesszük a tűt, és a cérna elejére 3 légszemet horgolunk.


2. Most elkezdjük az 1. mintát: A horgolótűvel beszúrunk a középső légszembe, a szálat áthúzzuk a nagy gyöngy mögé, majd áthúzzuk mindkét hurkon. Utána még egy légszemet horgolunk.


3. A 2. lépést megismételjük a 2. mintával: ugyanabba a középső légszembe beöltünk, majd a következő szín nagy gyöngyét és kásagyöngyeit belehorgoljuk. Ezután megint egy légszemet horgolunk. Most 2 gyöngyös karikánk van.

Jó tanács: A szép, egyenletes lánc elkészítéséhez mindvégig nagyon szorosan kell horgolni.


4. A láncot úgy fordítjuk, hogy az 1. nagy gyöngy a testünk felé mutat, majd beöltünk az 1. gyöngyös hurokba (a nagy- és a 3 kicsi gyöngy közé). A körmünkkel elválasztjuk a nagy gyöngyöt a kicsiktől úgy, hogy a horgolótű szorosan üljön a nagy- és a kis gyöngyök között.


5. A következő mintát előretoljuk a munkához, a nagy gyöngy mögött a cérnát áthúzzuk a horgolótűn található mindkét hurkon. Utána egy légszemet horgolunk. Figyeljünk arra, hogy a hurokban lévő nagy gyöngy színe és az új minta nagy gyöngyének színe szépen illeszkedjen egymáshoz. Ha rosszul fűztük fel, egy kis fogóval törjük le a hibás színeket.


6. Az óramutató járásának megfelelően elfordítjuk a kézimunkát. A második gyöngyös hurokba öltünk a nagy- és a kásagyöngyök közé, a horgolótű szorosan a gyöngyök közt fekszik. Előretolunk egy mintát, a cérnát megint áthúzzuk mindkét hurkon, majd egy légszemet horgolunk. Ezt a folyamatot ismételjük addig, míg elfogynak a gyöngyök (vagyis a szükséges hosszúságig). Az utolsó meghorgolt minta után nem tolunk előre újabb gyöngyöket, hanem a szokásos módon beöltünk a gyöngyös hurokba, a cérnát áthúzzuk mindkét hurkon, egy légszemet horgolunk, ezt még egyszer megismételjük. Elvágjuk a cérnát, és áthúzzuk a hurkon. A cérnaszál végeivel felvarrjuk a lánckapcsokat.

A leírás és a képek az OZ VERLAG Perlenketten schnell und einfach selber häkeln című füzetéből valók

Hasonló írások