Szimbólumok és jelentésük

Mosás
A mosódézsa a mosást szimbolizáló nemzetközi jel. Ezzel a jelzéssel ellátott textíliák mosógépben moshatóak (kivéve, ha a dézsa át van húzva, ill. ha a kézi mosás jele szerepel a csomagoláson).

Ez a szokásos mosás jele; ekkor a mosógép sztenderd programjai is használhatóak. A dézsába írt szám azt a Celsius fokban megadott hőmérsékletet mutatja, melynél a mosóvíz nem lehet melegebb.

A dézsa alatti vízszintes vonal finom mosást jelent. Ezzel a jellel ellátott textíliák csak finomabb mechanikai hatásokat viselnek el. Olyan kímélő programot válasszunk a mosógépen, amelyik csak alacsonyabb fordulatszámmal centrifugál.

A dézsa alatti 2 vízszintes vonal kímélő mosást jelent. Itt csak nagyon finom, kímélő programokat válasszunk, pl. gyapjúmosást. Vagy a mosógépünkön külön állítsuk be a mosási tulajdonságokat (ha van rá lehetőségünk) a mosandó textília fajtájának megfelelően.

Ez a jel azt jelenti, hogy a textíliát nem szabad mosógépben mosni. A vízhőfok kiválasztása és a ruhanemű kezelése során legyünk nagyon figyelmesek.

Az áthúzott mosódézsa a nedves tisztítás tilalmát jelenti. Ezeket a termékeket csak speciális szárazon tisztító anyagokkal tisztíthatjuk, vagy tisztítószalonba kell beadnunk.

Vasalás
A vasalás szimbóluma a vasaló. A vasalón látható pontok száma mutatja, milyen hőmérsékleten szabad vasalnunk.

Egy pontnál a legalacsonyabb fokozaton vasaljunk. Két pontnál a középső, három pontnál pedig a legmagasabb fokozaton vasalhatunk.

Ez a gőzölés szimbóluma. Ha Ön nem rendelkezik gőzölős vasalóval, akkor a textíliát enyhén nedves állapotban, vagy egy nedves kendővel letakarva vasalja. Gőzöléssel könnyebb kisimítani a gyűrődéseket.

Ezzel a jellel ellátott textileket nem szabad vasalni. Éjszakára akassza a ruhaneműt a szabad levegőre, vagy amikor fürdik, a fürdőszobába. A levegő páratartalma miatt kisimulnak a kisebb gyűrődések.

Szárítás
A gépi szárítás jele a dupla négyzetbe rajzolt karika. A szárítás jelén belül néha pontok vannak, melyek a vasaláshoz hasonlóan a szárítási hőmérsékletre utalnak. Egy pont azt jelenti, hogy max. 60 °C-on szabad szárítani az adott ruhaneműt, két pontnál már a magasabb hőmérséklet is megengedett.

Az áthúzott szárítógép-jel azt mutatja, hogy ezt a textilneműt nem szabad géppel szárítani.

Az így jelölt ruhaneműt vízszintesen, egy törölközőre fektetve szárítsuk. Soha ne akasszuk vállfára vagy szárítókötélre! A színek fakulását elkerülendő ne szárítsuk a napon.

Fonalaknál használt speciális szimbólumok
Simakötéssel kötött, 40-es méretű, hosszú ujjú pulóver fonalszükséglete.

 

Simakötéssel kötött, bébi-pulóver fonalszükséglete.

 

Simakötéssel kötött, 40-es méretű, rövid ujjú pulóver fonalszükséglete.

 

Fonalszükséglet 1 pár átlagos szárhosszúságú zokninál (kb. a harisnyakötő tű hossza)

Az adott fonalhoz ajánlott tűméret. Egyénenként változik, a méretpróba alapján kell a megfelelő tűt kiválasztani.

Méretpróba = 10 x 10 cm-es simakötéssel kötött darabon a szemek és a sorok száma.

Ezzel a jellel ellátott fonalak kötőgéppel is köthetőek.

Tisztítás
A háromszög a klóros fehérítés jele. Foltok eltávolításánál és a vegyi tisztításnál kell figyelembe venni.

Az áthúzott háromszög jelzi, hogy a textíliát nem szabad klórral fehéríteni. Amikor a háromszögben CI áll, a klóros folttisztítás megengedett.

A vegyi tisztítás jele a négyzetbe rajzolt karika. A kör belsejében feltüntette betűk a vegyi tisztítás során felhasználható vegyszerekről adnak információt, melyek általában csak a tisztító számára érdekesek.

Áthúzott kör esetén a vegyi tisztítás nem megengedett.


A megfelelő forma kialakítása
Az elkészült munkadarabot a kívánt méretre és formára az alábbiak szerint tudjuk kifeszíteni: A száraz munkadarabot rozsdamentes tűkkel rátűzzük az alátétre. Ehhez használhatunk a háztartásban fellelhető valamilyen puha alátétet is.
Egyszerűbb dolgunk lesz, ha szaküzletben megvásárolható professzionális alátétet használunk, mely habszivacsból van, és a felső oldalára pamut anyagot kasíroztak. Mivel négyzeteket, köröket és legújabban már oválisokat és szektorokat is ábrázoltak, nagyon megkönnyíti a megfelelő forma kialakítását. A szögletes recehorgolásos daraboknál először a sarkokat tűzzük le, majd minden egyes köztük fekvő négyzetet. Kerek vagy ovális modelleknél középről indulunk, ezután minden mintaegység külső pontját letűzzük, majd a köztük fekvő pikókat és légszem-íveket is lerögzítjük. Mindig ellenőrizzük a következő lépés előtt, hogy az eddigi munkánk megfelelő formát ad-e, és szükség szerint javítsunk rajta. A horgolt darabot nedvesítsük meg – keményítőoldattal vagy vízzel a modell igénye szerint – majd nedves kendők alatt hagyjuk megszáradni. Végül az összes tűt eltávolítjuk.

Elfogy a horgolócérna/fonal
Amikor elfogy a horgolócérnánk, akkor az utoljára horgolt szem utolsó két hurkát már az új szállal kössük le. A sorokban horgolt recehorgolásos munkáknál érdemes a kézimunka szélén már az új szállal kezdeni.
Nagyon fontos a rece- és a csipkehorgolásos munkáknál, hogy gondosan elvarrjuk a szálakat, mivel a kifeszítésnél komoly húzóerő hat a kézimunkára.

Hogyan lehet megvalósítani a modelleket?
Először vágjunk ki egy méretünknek megfelelő szabásmintát, és készítsünk méretpróbát az adott mintával. Ez alapján már könnyedén kiszámíthatjuk a szükséges szemek számát. Amikor egy modell több részből áll – ami gyakran előfordul, ha a darab elkészítésénél többféle anyagot kombinálunk – vágjuk szét a szabásmintát, és az egyes részekre illesszük a különböző kötött, horgolt és szabott részeket.

Különböző anyagok összedolgozása
Amennyiben különböző anyagokat szeretnénk összevarrni, pl. recehorgolással készült csipkét textilre rádolgozni, vegyük figyelembe a két anyag esetleges mérettartásbeli különbségét. A későbbi húzódásokat elkerülendő tanácsos mindkét darabot az összevarrás előtt beavatni.

Kezdés nagyon sok szemre
Megspórolhatjuk a hosszantartó számolgatást, ha csak egy nagyjából megfelelő hosszúságú kezdősort hurkolunk, de lógni hagyunk egy hosszabb darab horgolócérnát. Erre fogunk a kezdéstől a leszámolható minta szerint horgolni. Amennyiben nem elég hosszú a kezdő légszem-lánc, akkor a hiányzó szemeket egyszerűen csak mellé hurkoljuk. Túl hosszú lánc esetén a fölösleges szemeket lebontjuk. Ezzel a módszerrel elkerülhető a hibás számolás, és rengeteg időt takaríthatunk meg.

Kezdő légszem
Horgolásnál sor/kör első szemét légszemmel helyettesítjük. Leírásainkban a rövidpálca helyett 2 légszemet, az egyráhajtásos pálca helyett 3 légszemet, stb. adunk meg. Mindig ellenőrizni kell, hogy a megadott helyettesítő szem magassága megfelel-e a többi szem magasságának. Eltérés esetén a kezdő szemeket nagyon feszesre horgoljuk, vagy esetleg 1 légszemet hagyjunk el.

Kézimunkák mosása
Óvatosan bánjunk a kötött és horgolt ruhadarabjainkkal, hogy azok minél tovább szépek maradjanak!
A pulóvereket és kardigánokat a mosás előtt feltétlenül fordítsuk ki, és langyos (max. 20 fokos) vagy hideg vízben gyapjúmosó szerrel, esetleg finom samponnal mossuk ki. Kötött ruhaneműt sose áztassunk, és mosásukhoz ne használjunk túl sok mosószert sem. Ha a mosásnál nem dörzsöljük, keféljük és csavarjuk a pulóvereket, akkor elkerülhető a filcesedésük is. Mosógéppel is moshatunk, de akkor tegyük a mosásra váró finom holmit egy párnahuzatba, ami megvédi a szálakat.

Öblítés:
A kötött vagy horgolt darabokat a mosás után azonnal öblítsük ki, mégpedig annyiszor, míg az öblítővíz teljesen tiszta nem lesz. Az utolsó öblítővízhez adhatunk öblítőszert is, ettől a ruhadarabok különösen puhák lesznek. De vigyázzunk, mert nem minden fonalfajta viseli el az öblítőszert! Mindenképpen olvassuk el a fonal címkéjén lévő kezelési utasítást!

Szárítás:
Az öblítés után fektessük a kézimunkát egy frottír törölközőre, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet! Az oldalakat a szabásmintán megadott méretre húzzuk ki, és hagyjuk egy törölközőn fekve megszáradni. Száradás közben többször is megrázhatjuk, fellazíthatjuk a ruhaneműt. A legpraktikusabb, ha a kötött- vagy horgolt darabokat a törölközőkkel egy szárítóállványra fektetjük, de soha ne akasszuk fel őket.

Tárolás:
Hurkolt anyagból készült ruhanemű ne akasszunk vállfára! Ezeket a darabokat fénytől védve és fekve célszerű tárolni. A foltosodásuk is elkerülhető, ha nem tesszük ki őket közvetlen napfénynek.

Körkötés elkezdése horgolótűvel
Csináljunk egy hurkot, mintha légszemet készítenénk. Először ezen húzzuk át a szálat.
Hurkoljuk le rövidpálcával vagy láncszemmel.
A gyűrűbe annyi rövidpálcát hurkoljunk, amennyi a leírásban szerepel. A kezdőszálat feltétlenül fogjuk hozzá, különben felbomlik a gyűrű. Hurkoljuk le rövidpálcával vagy láncszemmel.
A kezdőszál meghúzásával feszítjük a hurkot, majd a gyűrűt egy láncszemmel zárjuk.
A következő szemeket átvesszük a kötőtűre. Nagyon vékony szál esetén segítsünk a horgolótűvel.

Leírás
Javasoljuk, hogy a munka megkezdése előtt figyelmesen olvassák el az egész leírást. Már egy vessző, vagy egy zárójel elnézése is komoly gondokat okozhat a munkamenet értelmezésénél. Azonban folyamatos olvasás mellett könnyebben áttekinthető az egész munkamenet.

Maradék fonal
Remek lehetőséget kínálnak a fonalmaradékok felhasználására a patchwork-motívumok és az összekötőelemek. A felhasználandó szálaknak nem kell feltétlenül egyforma vastagnak lennie, 1 kör nagyjából kiegyenlíti a különbséget.
A horgolt rozetták önmagukban is lehetnek színesek. Vagyis 1 vagy több soronként más-más színt használhatunk.

Megfelelő tű kiválasztása
A horgolócérnák/kötőfonalak csomagolásán megadott tűméretet inkább csak tájékoztató adatnak tekintsük. Aki nagyon lazán horgol/köt, az mindig vékonyabb tűt válasszon. Aki viszont szoros szemekkel dolgozik, inkább vastagabb tűt használjon.
A túl laza horgolásnál fennáll a veszély, hogy a szál a szemen belül megtekeredik, és kis csomók keletkeznek.

Méretpróba
Mielőtt nekilátnánk a munkának, feltétlenül készítsünk méretpróbát, amivel sok későbbi bosszúságot kerülhetünk el. Később akár a különböző méretpróbákból összeállíthatunk egy különleges patchwork-takarót vagy terítőt is. A méretpróbához a megadott alapöltéssel készítsünk egy legalább 15×15 cm-es darabot. Ezután kemény kartonból vágjunk ki egy 10×10 cm-es négyzetet. Fektessük ezt a sablont a kötött/horgolt darabra, így már könnyedén leszámolhatóak a szemek és a sorok. Dolgozzunk nagyobb tűvel, ha kisebb a mintánk, mint a sablon. Nagyobb mintánál használjunk kisebb horgolótűt. Természetesen ez akkor igaz, ha a leírásban megadottal megegyező szálhosszúságú fonalat/horgolócérnát használunk.

Mintarajzok
Néhány leszámolható mintának csak a felét ábrázolják a rajzok. Amennyiben az utasítás szerint a középső sor után tükörképesen kell befejezni a munkát, egyszerűen csak fordítsuk meg a horgolásmintát. Különösen a nagyobb munkadaraboknál tanácsos a meghorgolt sorokat színes tollal megjelölni a papíron. Ebben az esetben a másik fél elkészítéséhez még jelölés előtt készítsünk egy másolatot.

Modellek összeállítása
Az összevarráshoz mindenütt ugyanazt a cérnát használjuk. A szögletes darabokat nagy, lendületes öltésekkel állítsuk össze.
A motívumokat már a munka során is összeköthetjük, vagyis egymással érintkező pontokon ráhurkolunk a másik elemre.

Nagyobb ívek
A mintákon megadott légszem-mennyiség a nagyobb íveknél átlagban értendő. Amennyiben nagyon lazán horgolunk, előfordulhat, hogy a terítő hullámos lesz. Javasoljuk, ennek figyelembevételével a megadottnál kevesebb számú légszemet horgoljunk. Ellenben, ha nagyon szoros szemekkel dolgozunk, akkor a megadottnál több légszemet hurkoljunk, hogy ne húzódjon a munkadarab.

Receminták
A recehorgolás szerelmeseinek rengeteg ötletet kínálnak a keresztszemes hímzés mintafüzetei. Sok mintát nagyon egyszerűen adaptálhatunk: a keresztöltés helyett betöltött négyzetet horgoljunk. Különösen szimmetrikus és egyenletes négyzetet készíthetünk patent-pálcával.

Recehorgolásos kézimunkák javítása
A recehorgolásos munkákat nagyon jól lehet horgolótűvel javítani. A hiányzó szemeket egyszerűen csak oda kell horgolnunk, és az első, valamint a befejező szemet elvarrni.

Több színnel készült modellek
Érdekes hatást érhetünk el, ha például egy terítőt több színből készítünk el. A recehorgolásos munkáknál a szegélyezést elkészíthetjük egy markánsan elütő színű fonalból is. A csipketerítők is teljesen más arcukat mutatják, ha egyes mintacsoportokat (mindig teljes köröket) elütő színből horgolunk. A legtöbb fantázia a patchwork-munkákhoz kell, ahol mindig új színekkel dolgozunk.

Szálhossz
A modell-leírásoknál megadott szálhossz azt jelenti, hogy hány méter kötőfonal vagy horgolócérna van egy adott méretű gombolyagban. Ha nem találjuk a megadott fonalat/horgolócérnát a szaküzletekben, akkor olyat válasszunk, melynek szálhossza ugyanaz, vagy legfeljebb csak nagyon kicsit tér el a megadottól.
Azonban a méretpróba ekkor különösen fontos!