Kutyaruha kötése, horgolása

Jönnek a hidegebb napok, és főleg a rövid szőrű, kistestű kutyáknál merül fel először, hogy hogy tudnánk megvédeni őt a hidegtől. 

Egy egyszerűbb kutyaruha kötése vagy horgolása még a kezdő kézimunkázóknak sem jelent olyan nagy kihívást, persze ebben a kategóriában is vannak olyan modellek, amelyek már  profiknak valók.

Mi most az egyszerűbb darabokkal foglalkozunk, nézzük át a legfontosabb szempontokat:

1.) Milyen fonalat válasszunk?

Mint az embernél, itt is a természetesen alapanyagú, pamutosabb fonalakat tartsuk előtérben, bár az akrilnak is vannak előnyei, a hideg miatt pedig természetesen a vastagabb variációk jöhetnek szóba. A babafonalakat azért ajánljuk, mert azok biztosan nem allergizálnak, károsanyag mentesek, és jól bírják a mosást, az erősebb igénybevételt.

2.) Milyen méreteket kell figyelembe venni? 

A méretek természetesen függenek a kutyaruha modell fazonjától, és a kutya fajtájától is, általában az alábbi méreteket kell figyelembe venni (forrás: http://www.vigyazzra.eoldal.hu):

kutyaruha méretek

3.) Mennyi fonallal kell számolnom? 

Természetesen ez is a kutya fajtájától függ, de egy kisebb testű kutya esetében kb. 10 dkg fonallal számolhatunk. 

Nézzünk néhány példát kutyaruhák kötésére:

1.) Első ruhácska saját modell, Piatta fonalból készült. A fonal előnye, hogy vastag, puha és rugalmas, 60 % gyapjú, 40% poliamid összetétellel. 

A ruhát körben kötöttük, az elején és végén lévő passzé minta segíti, hogy jobban illeszkedjen a kutyus testére.

Piatta fonal árnyalatok itt láthatók.

kutyaruha 1
kutyaruha piatta fonalból

 

2.)  Második modellünk egy darabból készült, csavart minta díszíti. A csavart minta előnye, hogy rugalmasságot ad a ruhának, így nem gond, ha nő a kutya, illetve feladni is könnyebb. 

3.) Ebben a modellben a “tappancs” minta adja az ötletet, ez is egyszerűen elkészíthető, egy darabból álló ruhácska kiskedvenceknek. 

4.) A következő videóban egy egyszerűbb horgolt ruhácska elkészítését láthatjuk, amit színes csíkokkal tudunk vidámabbá varázsolni. 

Az alábbi modell szintén horgolással készült, nagyon szép szín összeállítással, inkább haladó kézimunkázóknak ajánljuk.

 

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod