kötött garbó

Lana tollából – Bordás Silky Soft pulóver

kötött garbó

A Merino Extrafine Silky Soft fonal 2015-ben jelent meg a Schachenmayr kínálatában, és az egyik kedvenc téli fonalam lett. A puha merinói gyapjú mellett 50%-ban lyocellt tartalmaz, amely fényessé és könnyen köthetővé teszi a fonalat, és hőszabályozó tulajdonságai is vannak.

A kezdeti színskála elsősorban őszies, visszafogott színárnyalatokat tartalmazott, ám hamarosan megjelentek az élénkebb színek is, melyek közül az „azálea” fantázianevű árnyalat annyira belopta magát a szívembe, hogy két pulóverhez és sapkához, valamint kendőhöz is felhasználtam.

Ez a modell egy kényelmes, sportos, de mégis nőies pulóver, a színek váltakozása egyszerű kötésmintával párosul.

35 dkg „szilva”, 15 dkg „azálea” és egy kevés „padlizsán” színű fonalból készítettem, 4-es kötőtűvel.
A minta 2 sima és 2 fordított szemre kötött félpatentminta, azaz a munka visszáján kezdve, 2 sima szem után a 2 fordítottat nem kötjük le, hanem ráhajtással átemeljük, majd a következő (színe) sorban a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak, a ráhajtásokat a szemekkel együtt (simán).
Ez a kötésminta kényelmesen rugalmassá teszi a pulóvert.

bordás minta

A munkát a szilva színű fonallal kezdjük, majd a kívánt magasságban 6 sor padlizsán, 60 sor azálea, ismét 6 sor padlizsán következik, majd szilvával fejezzük be. Az ujján az elejével és hátával azonos magasságban készítjük a padlizsán és azálea színű sávot.

A garbónyakhoz 10 sort szilvával, 30 sort azáleával, majd ismét 10 sort szilvával készítettem, végül a nyakkivágás belső részéhez öltöttem a nyak visszahajtott részét.

Az általam készített modell 60 cm hosszú és 44 cm bőségű.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod