Lana tollából – Csíkos norvégmintás pulóver

kötött norvégmintás pulcsi

A norvég minta megunhatatlan, és a variációk száma végtelen – íme egy újabb pulóver, ez alkalommal csíkokkal kombinálva!

Alapanyaga Merino Extrafine 120, 4-4 gombolyag málna és lila, 2 gombolyag len és 1 gombolyag bordó színben, 3,5-ös és 4-es kötőtűvel kötve. Hossza 57 cm, bősége 40 cm.

A színeket természetesen tetszésünk szerint kombinálhatjuk. Ugyanígy a mintákat – én a Kötött kedvenceink VI/1. és VI/4. számában megjelent norvég mintákat választottam.

96 szemmel kötöttem az elejét és a hátát, 3,5-ös tűvel a 16 soros dupla patent mintás passzét, majd a továbbiakban 4-es tűvel az egyszínű és norvég mintás részeket. Az egyszínű csíkok a passzéval egyezően, 16 sor szélesek.

norvég minta

A váll részen a két lenszínű hópehely intarzia technikával készült, azaz a lenszínű fonalat csak a mintához használtam, és a színváltáskor a két fonalat a visszáján megcsavartam, nem vittem végig a soron.

kötésminta

Az ujjánál arra ügyeltem, hogy a csíkok az eleje/háta azonos színű sávjaival lehetőleg egy magasságba kerüljenek. A norvég mintát azonban itt már nem folytattam, mivel úgy – főleg az ujja fogyasztása miatt – szerintem már nem lett volna esztétikus.
Vidám, sportos darab, mely jó példája lehet a maradék (akciós) fonalak felhasználásának is!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod