Lana tollából – Csillagos horgolt rövid ujjú felső

A nyár kezdetén újra előkerülnek a szellős horgolt felsők, illetve még időben vagyunk egy új darab elkészítéséhez is.

Ezt a csillagos horgolt pólót a Diana Horgolt Divat 2015. évi 31. számának címlapján szereplő modell ihlette, mely fekete-fehér-szürke színösszeállítású, de ezeket nem sikerült beszereznem. Viszont az élénk rózsaszín és narancssárga is eléggé kontrasztos, mégis harmonikus egységet hozott létre.

A fonal viszkóz, pamut és len keveréke, azonos a rózsaszín pólóéval, de sajnos már nem kapható. Mindkét színből 4 kellett a 125 m-es gombolyagból, és bár a leírásban megadott fonallal és horgolótűvel (4-es) dolgoztam, mégis sokkal kisebbek lettek az elkészült hatszögek (már csak ezért is hasznos méretpróbát készítenünk), így nem egy ejtett vállú, lezser tunika, hanem egy rövid ujjú póló lett a végeredmény. De egyáltalán nem bánom, mert így még jobban érvényesülnek a minták.

A felsőt hatszögek alkotják, melyek egyráhajtásos pálcás körből indulnak ki, a csillag ágait pedig egyenként, láncszemsorral kezdve, majd rá visszafalé egyráhajtásos pálcákat horgolva alakítjuk ki. A köztük lévő helyet két egybehorgolt kétráhajtásos pálca, illetve rövidebb pálcák töltik ki, ezek által jön létre a hatszög forma. Végül rövid láncszemívek keretezik, amik egyben kapcsolódási pontként szolgálnak a szomszédos hatszöghöz.

Az első hatszög elkészítése után a következőt már hozzá kapcsoljuk, egy T-alakú vázrajznak megfelelően. Az eleje és a háta 4 hatszög szélességű (de az illesztés miatt minden második sor eltolódik), az ujjak összesen 7 egymás melletti hatszögből állnak. A vállrészen még 2-2 hatszöggel egészítjük ki az ujját. Az 58 cm-s hosszúságot 6 egymás fölötti hatszög sor adja ki.

A csillagos elemek kialakítása már önmagában is szép lezárást ad az alján és az ujjaknál, de a nyakát érdemes még körbehorgolni a kívánt szélességben.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod