ezüst horgolt kendő

Lana tollából – Ezüst horgolt stóla

horgolt kendő

A Karácsony a csillogás időszaka is, és alkalmi öltözékünk kiváló kiegészítője, avagy éppen fő ékessége lehet ez a stóla. Ha most elkezdjük a horgolást, az ünnepekre el is készülhet!

horgolt kendő

A kendőt négyzetekből horgoljuk össze, melyek kétféle alapanyagból készülnek. A középrész ezüst Anchor Artiste Metallic horgolócérna, melyből egy 5 dkg-os gombolyag szükséges, a négyzet többi részéhez pedig egy 310 m/50g szálhosszúságú vékony csipkefonalat használtam, 30 dkg-ot, de kiválóan helyettesíthető pl. Schachenmayr Soft Shimmer fonallal.

A stóla kb. 67 cm széles és 230 cm hosszú, melyhez szélességében 5, hosszában 18 négyzetet horgoltam össze.

horgolt virág

Egy négyzet elkészítése a következők szerint történik:

Anchor Artiste Metallic fonallal kezdünk, 10 láncszemet gyűrűbe kapcsolunk, ebbe 8 db 12 láncszemes ívet készítünk, melyeket rövidpálcával kapcsolunk a kezdőgyűrűbe (1. kör), majd a fonalat elvágjuk.

Ezt követően a csipkefonallal dolgozunk tovább.

  • kör: 5 láncszemes ívek az 1. kör 12 láncszemes íveinek csúcsaihoz rövidpálcával kapcsolva
  • kör: a 2. kör íveire 5-5 egyráhajtásos pálca, a pálcacsoportok között 4 láncszem
  • kör: a 3. kör 5 egyráhajtásos pálcájára 4 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca, 7 láncszem, melyet 1 rövidpálcával kapcsolunk az előző kör 4 láncszemes ívére, újra 7 láncszem, majd ismét a 4 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca a következő 5 pálcára
  • kör: 6 láncszemes ívekkel kapcsoljuk össze az előző kör 7 láncszemes íveit
  • kör: a kör „négyszögesítéséhez”: az előző kör 6 láncszemes íveire 3 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálca, majd 5 láncszemmel lép a következő ívhez. Ezt háromszor ismételjük, a negyedik (a négyzet csúcsa): kétszer 3 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálca, a két csoport között 4 láncszem. Még háromszor ismételjük a négyzet másik 3 oldalához.
  • kör: az előző kör 5 láncszemes íveit 7 láncszemes ívekkel összekötjük, a sarkokon a 4 láncszemes ívbe kétszer 5 egyráhajtásos pálcát készítünk, közte 10 láncszemes ívvel.

A négyzeteket folyamatosan összehorgoljuk, ehhez a 7. kör íveit kapcsoljuk össze megfelelően a szomszédos négyzet íveivel.

Az elkészült munkát körbehorgolhatjuk tetszőleges szélmintával, én „kiegyenesítettem” az íveket, azaz a 7-es ívek közé 4 láncszemet, a csúcsok 10-es íveire pedig 6-4-6 láncszemet horgoltam.

Mivel minden egyes négyzet kétféle alapanyagból készül, a végén elég sok szálat kellene eldolgozni, így célszerűbb ezt akár minden négyzet meghorgolása után rögtön, de legalábbis soronként megtenni.

A stólát viseléskor számtalan módon variálhatjuk, használhatjuk akár sálként is. Egy ujjatlan alkalmi ruhához nemcsak elegáns, de jó meleg kiegészítő is, köszönhetően a gyapjútartalmú csipkefonalnak.

horgolt kendő

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod