azsúrmintás kardigán

Lana tollából – Fehér azsúrmintás kardigán és Soft&Easy pulóver

catania fonal

Nagy örömömre a Kötött kedvenceink magazin felkért két modell megtervezésére, melyeket a legfrissebb, 2017/5. őszi számban láthattok!

Az egyik egy elegáns, fehér Catania fonalból készült azsúrmintás, megkötős kardigán a 6. oldalon, a másik pedig egy ciklámen Soft&Easy pulóver a 33. oldalon, szintén azsúrmintával, rafinált szabással.

Szeretném a magazinban megjelenteket kiegészíteni, néhány tanácsot, illetve tapasztalatot megosztani veletek!

Ami a fehér kardigánt illeti, az alja és az ujjak hullámos széleit maga a minta (elsősorban a csavart minta) adja ki, ez a modell egyik különlegessége, emiatt nem is szükséges karcsúsítani az oldalát.

catania azsúrminta

Az azsúrmintánál pedig az egymás felett elhelyezett (de a visszáján lekötött) ráhajtások eredményezik az érdekes, rácsos hatást, és a váltakozva a ráhajtás előtt és mögött összekötött szemek pedig az egymásba fonódó V-alakokat.

A kardigánt természetesen elkészíthetjük hosszú ujjal is. A szabása szinte minden testalkatra előnyös.

Soft&Easy kötött pulóver

A ciklámen pulóver elkészítése bonyolultnak tűnhet, de az azsúrminták viszonylag egyszerűek. Az eleje középrészénél figyeljünk arra, hogy a mintarajzon mind a színe, mind a visszája szerepel, eltérő mintával. A rombusz közepén tulajdonképpen rizsmintával kötünk, tehát a színén sima szemre a visszáján is sima szemet kötünk, ugyanígy a fordított szemeknél.

Az is nagyon fontos, hogy a középrészen a szélszemeket a szöveges leírás szerint, minden sorban (tehát a színén és a visszáján is) lekössük, ugyanis ezen szélszemek segítségével fogjuk majd felszedni az eleje jobb és bal oldalának kezdő sorát. Ehhez az alábbi fotó nyújthat segítséget:

Soft&easy azsúrminta

Mindkét fonal megvásárolható webshopunkban, az alábbi linkekre kattintva:
Catania fonal
Soft & Easy fonal

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod