Lana tollából – Fekete-fehér csíkos pulóver

kötött pulóver

A fekete-fehér csíkos holmik sosem mennek ki a divatból, ezért érdemes kötnünk egyet, és a befektetett munkánk gyümölcsét sokáig élvezhetjük!

Ráadásul ha elsajátítjuk a technikát, amivel az eleje/háta és az ujja csíkozása pontosan találkozik, bármilyen színösszeállításban el tudjuk készíteni!

Ez a modell bambusz-pamut keverékű fonalból készült, de tetszés szerint köthetjük tiszta pamutból (pl. Catania), de akár akrilfonalból is, mint például az új Soft&Easy.

A fekete és fehér találkozásánál elhelyezett keskeny ezüst és lila csíkok bolondítják meg kicsit a háromnegyed ujjas pulóvert – ezekhez akár maradék fonalakat is használhatunk.

Az anyagszükséglet nagyban függ a választott fonaltól, de ehhez a csíkozáshoz feketéből kellett több (15 dkg), fehérből valamivel kevesebb (10 dkg), a lila és türkiz csíkokhoz pedig kb. fél-fél gombolyag.

A csíkozás 12 sor fekete illetve fehér, valamint 4-4 sor ezüst és szürke a derékrészig. A mellrésznél egy kis optikai trükköt alkalmaztam, ugyanis fehérrel több sort kötöttem, mint fehérrel (12 helyett 18), majd a vállrészen 12 helyett csak 10 sor fekete – ezáltal a pulóver felvéve arányosabbá teszi az alakot.

kötésminta

Ahhoz, hogy az ujja csíkozása illeszkedjen az elejéhez és a hátához, a legfontosabb, hogy a karöltőnél még az elejével azonos sorszámmal kössük a megfelelő színt, majd a fogyasztással együtt egyre csökkentsük az egyes színek sorszámát, a munkát folyamatosan hozzámérve a karöltőhöz. A vállcsúcsnál már természetesen csak néhány sort kell kötnünk az adott színnel.

Az összeállításnál ügyeljünk arra, hogy a színsorok pontosan találkozzanak.

kötött pulóver

A pulóver csónaknyakú, tehát nem készítünk nyakkivágást, az utolsó néhány sort a kezdéshez hasonlóan dupla patenttel zárjuk és egyenesen leláncoljuk. A fekete passzéban elhelyezett keskeny fehér csík a nyakán és az ujján még elegánsabbá teszi a pulcsit, kiváló irodai, vagy akár alkalmi viselet.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod