Lana tollából – Félköríves kendő

kötött kendő

 

Ezt a kendőt speciális kötési technikája teszi igazán különlegessé – messziről úgy tűnik, mintha simakötéssel és dupla patent mintával készülne, valójában azonban lustakötés, sima- és fordított kötés alakítja ki a kendő közepét és a bordűrt.

A kendő teljes leírása megtalálható a Schachenmayr honlapján német vagy angol nyelven.

A Merino Extrafine 285 Lace fonal eredetileg színátmenetes árnyalatokban jelent meg, ám már az egyszínű választék is bővül, és ehhez a kendőhöz ilyet érdemes választani, mivel alulról felfelé kell kötni, és a színátmenetek így nem érvényesülnének olyan szépen. Én a lenszínű változatot választottam (a leírásban szürke szerepel).

Mivel nagyon vékony fonalból kötjük, elkészítése az átlagosnál hosszabb ideig tart, viszont nem olyan bonyolult, mint a mintaleírást átnézve első látásra tűnik. A technika lényege, hogy a bordűr részeket kétszer kötjük le, míg a kendő középrészét csak egyszer. Ehhez szükségünk van egy szemre, amelyen a visszáján fordulunk – a bordűrhöz megadott 24 szem után következő szemet úgy emeljük át a jobb tűre, hogy a szálat elé helyezzük, majd az átemelést követően visszatesszük a szálat a munka mögé, visszatesszük a szemet a bal tűre, és megfordulunk a színére – ezáltal a szál rácsavarodik a szemre. A lustakötéses rész továbbra is a másik tűn marad, és csak a következő visszája sorban fogjuk lekötni. Ekkor a rácsavart szálat a szemmel együtt kötjük.

kendő kötése

A mintaleírás szerint a bordűrrel kezdve, a jobb szélen folyamatos szaporítással alakítjuk ki először a 6 szemes csavart részt (plusz 1-1 fordított szem a két oldalán), majd a továbbiakban mindig az első fordított szem melletti sima szemet megduplázva bővítjük a lustakötéses részt. A bordűr tehát 4 sor fordított kötés és 4 sor simakötés váltakozása, mellette 1 szem, amin a fordulást végezzük, 1 fordított, 6 sima, 1 fordított, és a többi lustakötés. Azonban míg a bordűrből 4 sort kötünk, a lustakötéses részből csak kettőt. Ezáltal lesz a bordűr kicsit fodros, és a kendő ívelt.

Én 120 szemig szaporítottam a munkát, majd tükörképesen elkezdtem visszafogyasztani, így végül 140 cm hosszú lett a kendő belső széle (magassága középen 40 cm).

Többféleképpen is viselhetjük, szövetkabáttal különösen elegáns.

kendő kötése

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod