Lana tollából – Fodros lila vállkendő

fodros lila vállkendő

A hűvös napokon jól esik beburkolózni egy puha kötött kendőbe – épp időben vagyunk, hogy elkészítsünk egyet!

Ez a sötétlila modell 50 dkg Red Heart Soft fonalból készült, 5-ös, hosszú damilú kötőtűvel. Fodor nélkül mérve kb. 150 cm a felső szélessége, hossza a felezővonalnál kb. 74 cm.

Az elkészítése abból a szempontból hasonló a Tahiti kendőéhez, hogy ezt is felül, középen kezdjük, és folyamatos szaporításokkal alakul ki végül a háromszög alak, viszont mintája inkább szövetszerű, a fodor pedig a szélszemekből, részben külön felszedve készül.

A szövött minta 3 szemes mintaegységből áll: 1 sima; 1 szemet simán leemelünk, 1 sima, 1 ráhajtás, a leemelt szemet a sima szemen és a ráhajtáson átemeljük; 1 sima. A visszája sorok mindig fordított szemek.
5 szemet felszedve a visszáján kezdjük a munkát, és a szaporításokat minden színe sorban a szélszemek+1 sima szem után, valamint a középső sima szem mellett egy-egy ráhajtással készítjük. Ezáltal a közepén végigfutó vonalat kapunk.

kötött kendő

140 sor után a következő színe sorban 4 helyett 6 szemet szaporítunk. Így 291 szemünk lesz, és rögtön a visszája sorban megkezdjük a szegély egyik felének kötését: minden szem mellé egy ráhajtást készítünk, azaz megduplázzuk a szemszámot (589), így alakul ki a fodor. 9 sort kötünk simakötéssel.

A kendő másik felén 285 szemet szedünk fel, plusz 9-9 szemet a másik szegély két széléből, az így kapott 303 szemet szintén megduplázzuk, és 9 sort kötünk simakötéssel.

fodor kötése

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod