Lana tollából – Horgolt ablakképek

A klasszikus filéhorgolás szerelmeseinek szeretnék bemutatni két lakásdekorációt, mely ötvözi a csipketerítőt és a faliképet.

Mindkét kép 30 cm-es fém karikára van kifeszítve, és 1,5-ös horgolótűvel készült, kb. 5. dkg horgolócérnából. A legfontosabb az, hogy a munka szépen kifeszüljön, amikor a keretre rögzítjük. Ezért akár megadott leírásból (legyen az kifejezetten kép, vagy akár csak terítő leírás), akár saját terv alapján dolgozunk, ahogy közeledünk a kerethez, egyre fontosabb lesz az, hogy folyamatosan, körről körre kisimítva hozzá mérjük a munkát.

A leírásokhoz tartozó méretpróba ilyenkor kiemelt jelentőségű, és szükség lehet a minta kisebb módosítására, vagy horgolásunk szorosságától függően több vagy kevesebb láncszem beiktatására.

A bordó képet kifejezetten ablakképhez készült leírásból kiindulva készítettem, ám végül kénytelen voltam más befejezést készíteni hozzá, hogy jól illeszkedjen a karikába. Mivel csak fehér karikát tudtam beszerezni, felhasználás előtt bordó körömlakkal átfestettem, így tökéletesen passzol a horgolás színéhez.

A fehér képhez egy terítő mintáját használtam fel. Mindkét esetben az utolsó sort rövidpálcával rögzítettem a karikához, az akasztó pedig láncszemsor.

Noha elnevezésében ablakkép, és valóban remekül mutat, ahogy a finom horgoláson átszűrődnek a napsugarak, de faliképként is nagyon szép dísze lehet a lakásnak vagy nyaralónak.

.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod