Lana tollából- horgolt húsvéti tojások

A Húsvét előtti utolsó napokban sem késő a behorgolt tojásoknak nekifogni, hiszen pillanatok alatt elkészülnek, üde színfoltjai a dekorációnak, és a maradék fonalak felhasználására is kiváló lehetőséget nyújtanak.

A nagyobb tojás 8 cm-es hungarocell alapra készült, Catania fonalból, 2,5-ös horgolótűvel, spirálisan körben horgolva.

(A szaporításnál egy rövidpálcába kettőt horgolunk, míg a fogyasztásnál egy rövidpálcát átlépünk. Attól függően, hogy milyen szorosan horgolunk, az alábbiaktól eltérő szemszámokra lehet szükség, a munkát mindig igazítsuk a tojáshoz.)

 

6 rövidpálcát készítünk a kezdő gyűrűbe, majd a körben szaporítás szokásos szabálya szerint (először minden pálcát megduplázunk, majd minden másodikat, aztán minden harmadikat…) horgolunk, amíg 24 rövidpálcánk lesz.

Még két kört horgolunk 24 pálcával, majd minden 4.-et, aztán a következő körben minden 5.-et duplázunk (36 rövidpálca). A két következő körben nem szaporítunk, majd a 11.-ben minden 6.-t duplázzuk (42), utána három kör 42 pálcával. Ezután csak 3 pálcával növeljük a szemszámot (15. kör, minden 14. dupláz), újabb négy kör 45 rövidpálcával.

Majd beletesszük a tojást a munkába, és megkezdjük a fogyasztást a 20. körben: először 42 szemre, majd két kör további fogyasztás nélkül. Ezután minden körben csökkentjük a pálcák számát: 39, 31, 28, 24, 20, 18, 12. Végül a 30. körben minden második pálcába öltünk csak (6), és befejezzük a munkát. A szálból készíthetünk akasztót is.

Ennél a tojásnál a középső 6 kört bordó színnel készítettem, a többit narancspirossal. Természetesen tetszés szerinti színekkel és mintákkal dolgozhatunk.

A kisebb tojások 6 cm-es tojásalapra készültek, azonos fonallal és tűvel, mint a nagyobb.

Az első négy kör megegyezik (24 pálcáig) a nagy tojásnál írtakkal, majd még 3 kör 24 rövidpálcával, aztán a 8. körben minden 6.-t megkettőzzük. A 9. körben minden 4.-t duplázzuk (34), majd még 2 pálcával szaporítjuk a szemszámot (36). Ezután 4 kört horgolunk szaporítás nélkül, a 15. körben pedig belehelyezzük a tojást, és elkezdjük a fogyasztást.

Arányosan csökkentjük a szemek számát úgy, hogy a 15. körben 32, majd 28, 23, 19, 17 legyen az eredmény. A 20. körtől tovább fogyasztunk, ahogy a munka és horgolásunk szorossága megkívánja, végül a tojás csúcsánál befejezzük és a szálat elvarrjuk, vagy akasztót készítünk.

A kész tojásokat elhelyezhetjük akár a horgolt tojáskosárban, vagy felakaszthatjuk barkaágra.

További húsvéti dekorációs ötleteket találhattok még a korábbi bejegyzések között: húsvéti koszorú, horgolt nyuszi edényalátét, nyuszifüles tojástartó.

 

Nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod