Lana tollából – Horgolt karácsonyfadísz-gömb II.

horgolt karácsonyfa dísz

Íme egy újabb horgolt gömb, mely karácsonyfánk ékessége lehet! Az előző bejegyzésben találhatjátok a behorgolt gömbök készítésének alapjait és hasznos tippeket, itt már csak a második gömb mintáját.

Hasonlóan az előző gömbhöz, ez is 8 cm átmérőjű szétnyitható akrilgömbre készül, 12-es fehér horgolócérnával, másfeles horgolótűvel.

horgolt gömb

8 láncszemet gyűrűbe kapcsolunk, és az első körben 8-szor 3 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálcát készítünk. A pálcák között 3 láncszemet horgolunk. A második körben minden légszem-ívre kétszer 3-3- egyszerre befejezett kétráhajtásos pálca, köztük szintén 3-3 láncszem. A harmadik körben megismételjük a 2. kör mintáját, de a pálcacsoportok között csak 1 láncszemet horgolunk. A 4. körben az összesen 32 ívet kettesével összekapcsoljuk úgy, hogy két szomszédos ívre 1-1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, melyeket egyszerre fejezünk be. Két ilyen pálcacsoport közé 4 láncszemet készítünk.

Az 5. körben egyráhajtásos pálcák következnek, az ívekre 7, a két összekapcsolt pálca tetejére 1.

horgolt gömb

A 6. kör mintája hasonló a negyedikéhez, de a pálcákat az 5. kör minden negyedik pálcájára horgoljuk, és a két összekapcsolt pálcacsoport közé 5 láncszemet horgolunk.

Végül a 7. körben az előző kör íveire 8 rövidpálca készül, és a 4-5. között 1 láncszem is, mely a kapcsolási pont a másik feléhez.

Ha nem kapunk átlátszó gömböt, a hungarocell gömböket is választhatjuk, más (pl. piros) színű horgolócérnával dolgozva szintén látványos díszeket készíthetünk!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod