Lana tollából – Horgolt karácsonyfadísz-gömb I.

horgolt gömb

Egy vérbeli kézimunkázónak minden bizonnyal akad néhány saját készítésű, kötött vagy horgolt karácsonyfadísze – ezek az utolsó pillanatban is elkészíthetőek, ehhez szeretnék segítséget nyújtani az ünnepek előtti néhány napban!

Az első gömb 8 cm átmérőjű, szétnyitható átlátszó akril gömb köré készül, fehér 12-es horgolócérnával, 1,5-ös horgolótűvel. Két egyforma, kör alakú darabot horgolunk a gömb két oldalára, melyeket az utolsó körben összehorgolunk, belefoglalva a gömböt.

horgolt karácsonyfadísz

Én az alábbi mintával készítettem, ugyanakkor nagyon fontos, hogy folyamatosan mérjük hozzá a munkát az akrilgömbhöz, mert ha szorosabban vagy lazábban horgolunk, esetleg kisebb vagy nagyobb a gömbünk, eltérő számú láncszemekkel, vagy magasságú pálcákkal kell dolgoznunk, és az is előfordulhat, hogy a mintát jobban át kell alakítani! A készülő munkadarabot kicsit megnyújtva próbáljuk rá az alapra, hiszen a két fél összehorgolásakor megfeszül a horgolás.

A kezdő gyűrűbe 18 egyráhajtásos pálcát készítünk. A második körben a pálcákra 18 négyráhajtásos pálca kerül, 3 láncszemmel kapcsolva a következőhöz. Ezekre az ívekre a következő körben 4 egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd a negyedik körben ezekre a pálcacsoportokra 4-4 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálca következik, két szomszédos csoport között 13 láncszemmel.

Az ötödik, utolsó körben a hosszú ívekre egy rövidpálca, két félpálca és 4 egyráhajtásos pálca készül, 3 láncszem, majd tükrözve az előző pálcák. A 3 láncszemes ív kapcsolódási pontként szolgál a gömb másik feléhez.

horgolt karácsonyfadísz

Az egyik felet elkészítjük, a szálakat eltisztázzuk. A másik felet pedig az utolsó körhöz érve folyamatosan kapcsoljuk az első félhez: a két fél összehorgolása során egy darabig haladhatunk anélkül, hogy a gömböt belehelyeznénk, így sokkal könnyebb. Eljön azonban az a pont, amikor már muszáj belefoglalni a gömb alapot – az utolsó összekapcsolásokkor ügyeskedni kell a horgolótűvel, de ha megfelelő méretű a félgömbünk, nem lesz akadálya az összeillesztésnek, és szépen rá fog feküdni a horgolás a gömbre. A végén akasztót fűzünk az erre szolgáló lyukba, vagy ha nincs ilyen a gömbön, a horgolásba.

horgolt gömb

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod