Lana tollából – Horgolt mandalák 1.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ázsiai kultúra, a keleti mozgásformák, mint a jóga, és az orientális díszítőművészet.

A mandalák, melyeket meditációs segédeszközként, sőt gyógyításra is használnak, eredeti funkciójuktól elvonatkoztatva, önálló műalkotásként is megállják helyüket, mégsem veszítenek megnyugtató és egyben energetizáló hatásukból.

A Schachenmayr új, ingyenes mintái között keresgélve akadtam rá a horgolt mandalákra, és mivel akciós volt a Catania fonal, nekifogtam a megvalósításuknak. Az interneten találhatunk mandala mintaleírásokat tartalmazó könyveket, és persze sok képet is, az én mintáim leírásai pedig itt és itt érhetőek el (németül, de a rajzok szerintem egyértelműek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munka tervezésénél azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy színből kevés kell hozzá, esetleg csak pár méter. Bár az igazi mandalák esetében a színeknek is jelentése, jelentősége van, de a horgolás során ebből a szempontból is szabadjára engedhetjük a képzeletünket, és a meglévő maradékainkat érdemes átnézni. Esetleg további terveket is szőhetünk a megmaradó fonal hasznosítására. Én a mandalákat még Húsvét előtt készítettem, így sok színt fel tudtam használni a koszorúhoz, illetve a tojáskosárhoz és a dekorációkhoz.

A leírásokban 3-as tűt javasolnak, én azt használtam, ezzel nagyobbak lettek az elkészült darabok a megadottnál, de kisebb változtatásokkal így is szépen kiadták a kör formát.

PIROS_MANDALA_logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A horgolt mandala terítőként remekül használható, üde színfoltja a lakásnak, de, ahogy a leírásokban is látható, keretre feszítve fali képként, tároló doboz díszítéseként, vagy számos más módon is felhasználhatjuk.

KÉK_MANDALA_2_logo

Én egy további ötletet valósítottam meg, melyet a következő posztban mutatok be.

Hasonló írások