borito-tal

Lana tollából – Journey tál

borito-tal

A lakberendezők körében nagyon népszerűek manapság a horgolt vagy fonott kosarak, tálak, tárolók, talán nem véletlenül. Hiszen amellett, hogy természetes anyagokból készülnek, praktikusak, könnyen kezelhetőek. Nemcsak a nappaliban, de a konyhában és a fürdőszobában is megállják a helyüket.

A Journey fonal is kiválóan alkalmas ilyen célra, hiszen vastagsága a horgolás során megfelelő tartást ad a munkának. Én a Journey pulóver maradékait használtam egy horgolt tálhoz, amit még azelőtt elkészítettem saját ötlet alapján, hogy a Kötött kedvenceink 2016 tavaszi-nyári számában  megjelent volna egy nagyon hasonló leírás.

5-ös horgolótűvel készült, az alja spirálisan horgolva (tehát az egyes köröket nem kúszószemmel lezárva, hanem a kör utolsó pálcája után a következő kör első pálcáját az előző kör első pálcájának tetejére öltve), rövidpálcákkal. A kezdő gyűrűbe 6 rövidpálcával indítva, a kör forma kialakításához leggyakrabban használt szaporítással (azaz az első körben minden pálcát megduplázunk, majd a következő körben minden másodikat, aztán minden harmadikat, és így tovább) 15 kört horgoltam az aljához a pink színnel.

Az alja pereméhez egy kört türkizzel készítettem, mégpedig a munkát megfordítva, az utolsó pink kör pálcáinak csak az első szemtagjába öltve. Ezután ismét pinkkel, immár körben horgolt rövidpálcákkal folytatódik. Hogy ne dőljön be az oldala, kétszer 10 pálcát elfogyasztottam, és 10 kör után zárásként a türkizzel legyezőminta készült (egy rövidpálcába 5 egyráhajtásos pálca, majd a 3. rövidpálcába 1 rövidpálca, a következő 2. rövidpálcába ismét az 5 egyráhajtásos pálca, majd újra a rövidpálca a 3.-ba).

18 cm átmérőjű és 7 cm magas lett. Azóta is nagyon jól szolgál a piperék tárolójaként.

Hasonló írások