Lana tollából – Kék csavartmintás pulóver

A 2017-es tavaszi-nyári szezon egyik fonalújdonsága a Catania Flammé, a népszerű Catania család legújabb tagja, melyet mindenképpen szerettem volna kipróbálni. Az alábbiakban megosztom veletek az első tapasztalatokat.

A leírás szerint több, különböző tulajdonságokkal rendelkező szál összesodrásából készül, s ez így is van – az egyik a megszokott pamutfonal, a többi pedig hol vékonyabb, hol kicsit vastagabb, bolyhosabb, és színében is az alap árnyalattól eltérő. Az általam választott szürkéskék festést nagyon világos kék, szinte fehér, középkék és sötétkék árnyalatok színezik. Ugyanakkor a szálak nem bomlanak szét, kötni nagyon kellemes, és tapintása sokkal puhább, mint a Cataniáé.

Schachenmayr által közzétett minták alapján úgy tűnik, elsősorban azsúrmintákban és horgolásban gondolkodott a Flammé kapcsán, én viszont azt figyeltem meg, hogy a plasztikus csavart minták érvényesülnek legjobban ebből a különleges fonalból. A fonal ismertetője szerint bármi elkészíthető belőle, ami Cataniából is, ezért elővettem egy csavart minta leírást a Kötött kedvenceink 2015. nyári számából (narancssárga rövid ujjú pulóver).

Valóban úgy viselkedett a Flammé fonal, mint a Catania, talán annyival még jobb is, hogy a fonal szerkezete jótékonyan elrejti a kötés esetleges egyenetlenségeit. 3,5-ös tűvel kötve 45 dkg kellett a 36/38-as mérethez.

 

A nyakkivágás befejezéséhez egy apró trükk: a csavart mintából leláncolás után a passzéhoz ne szedjük fel az összes szemet, hanem csak kevesebbet, követve a csavarást – ezáltal elkerülhető, hogy a nyak passzéja nem kívánt módon hullámosodjon (ez igaz a patentmintával és a lustakötéssel történő passzé készítésre is). A fel nem szedett szemeket a szálak eldolgozásakor odaölthetjük a nyakrész belső oldalához.

A kész pulóver a pamutfonaltól elvárhatóan formatartó, mégis puha. Összességében az új fonal engem meggyőzött, biztosan fogok még kötni belőle!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod