Lana tollából – Keresztben kötött felső

A tavasz az egyik legjobb időszak arra, hogy a téli, meleg gyapjú pulóverek, sálak, sapkák helyett a könnyedebb, pamut, viszkóz, len stb. tartalmú fonalból készült darabok kerüljenek elő, hiszen az időjárás még szeszélyes, és a kötött, horgolt holmik mind a hűvösebb, mind a melegebb napokon jó szolgálatot tesznek.

A Journey fonal már néhány éve megjelent a Schachenmayr kínálatában, sokat mégsem kötöttem belőle, mert a színei nem igazán fogtak meg, és noha nagyon jó tapintású, megkötve kicsit vastag. De most új színek is elérhetőek, ezért szeretném megmutatni nektek az eddigi, ebből készült munkáimat.

A keresztben kötött felső a Sandra 2016 tavaszi számának címlapján jelent meg – emiatt vettem meg az újságot –, bár a színe, a most is divatos keki, nem igazán vonzott, a fazonja viszont nagyon.

Ez a modell volt, ami arra ösztönzött, hogy beszerezzek a Journey-ből (mert az eredeti fonal nálunk nem kapható). A másik felhasznált alapanyag egy csipkefonal, azonban itt nem a nyújthatóságán, hanem a vékonyságán, ezáltal a két fonal kontrasztján volt a hangsúly.

Az elkészítése nagyon egyszerű, keresztben kötve, alap mintákkal. Kicsivel több, mint 3 gombolyag kellett a Journey-ből, és egy gombolyag a csipkefonalból. Mindkettőt 6,5-ös tűvel kötöttem lusta-, illetve simakötéssel, így hálós hatású lett az elkészült felső, amit a kötés utáni blokkolással (a benedvesített darabokat fektetve, gombostűkkel megtűzve formára igazítani és megszárítani) tettem tartóssá.

Ha nem is mindennapi használatra való, egyrészt mert annál elegánsabb, másrészt mert – mind a Journey vastagsága, mind a gyapjútartalmú csipkefonal miatt, továbbá mert alá kell öltözni – meglepően meleg, szerintem nagyon látványos, és a keresztben kötés eredményezte hosszanti csíkozás karcsúsít is.

Hasonló írások