Lana tollából – Kötött-horgolt pulóver

Kötés és horgolás ugyanazon a pulóveren? Miért is ne? A kötött pulóvereken nemcsak a nyakkivágás körbehorgolásakor kamatoztathatjuk horgoló tudományunkat, de önálló szerepet is kaphat a horgolt rész.

Ez a pulóveren puha egyiptomi pamut fonalból készült, mely mind kötésre, mind horgolásra kiválóan alkalmas, és kellemes viselet ősszel és tavasszal. A kb. 30 dkg alapanyagot 3-as tűvel kötöttem, a horgoláshoz 2,5-ös horgolótűt használtam.

A kötött rész mintája két elemből áll. Egyrészt 4 sima szemet balra csavarva (azaz két szemet segédtűn a munka elé helyezünk, kés sima, majd a segédtű szemeit szintén simán kötjük le; a csavarás 4 soronként ismétlődik). Másrészt két sima szemet csavarunk két soronként: először a második szembe öltünk, de nem engedjük le a tűről, majd az első szembe, és a két szemet egyszerre tesszük át a jobb tűre. A kétféle csavarás között 3 fordított szem teszi még plasztikusabbá a mintát.

A karöltőhöz a szükséges szemek elfogyasztását követően a munkát néhány sor után egyenesen leláncoltam, mind az elején, mind a hátán. Az ujjak esetében szintén megkezdtem a fogyasztást a vállcsúcs kialakításához, ám kb. 8 cm magasságban ezt is egyenesen befejeztem. Mivel bizonytalan volt, hogy a horgolt rész mennyire változtatja meg az ujja hosszát, ezért eleve háromnegyed ujjasnak terveztem a pulcsit.

A kötött részeket összevarrtam, és a nyakkivágást elkezdtem körbe horgolni.

Az első kört 5 láncszemből álló ívek alkotják A továbbiakban a virágminta megegyezik a fekete horgolt boleróéval. A virágokat soronként horgoltam, két sor ad ki egy egész virágot. A virágmintát követően két sor láncszemív, majd az ívekre két egyszerre befejezett rövidpálca kerül, két sorban.

A nyakrész szűkítését a láncszemek számának csökkentésével lehet elérni. Ehhez érdemes folyamatosan felpróbálnunk a munkát, hogy megfelelően a méreteinkre igazíthassuk. Eltérő mennyiségű láncszemre lehet szükség az ujjak felett, a vállrészen, illetve a nyakkivágás felett.

A vállak kiemelése most nagyon divatos, és az átmeneti évszakban a carmen-kivágásos felsők helyett egy horgolt betéttel díszített pulóverrel hódolhatunk ennek a trendnek!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod