Lana tollából – Kötött párnahuzat

kötött párnahuzat

A karácsonyi készülődés jegyében egy különleges, csavart mintával és bogyókkal díszített párnahuzatot szeretnék bemutatni, mely díszítheti akár saját otthonunkat, akár valamelyik szerettünkét, akit megajándékozunk vele.

A huzat teljes leírása megtalálható a Kötött kedvenceink Karácsonyi ajándékötletek című, 2013-as különszámában.

Anyaga az Aventica Supreme fonal, egy 120m/50 g szálhosszúságú, gyapjú-alpaka-akril keverék fonal, melynek gyártása már megszűnt, de még előfordulnak egyes színekből készletek. Az eredeti megadott anyagmennyiség 20 dkg, de nekem egy gombolyaggal többre volt szükségem az 50×50 cm-es huzat megkötéséhez 6,5-ös kötőtűvel dolgozva. A jelenleg elérhető fonalak közül alkalmas lehet hozzá pl. a Colour Ombré vagy a Nordic Dream fonal, esetleg a Wool 125.

A csavart minta a bogyóval a leírás szerint készül, akárcsak a mellette lévő lyukminta, mely láttatni engedi a belső párnát. A vízszintes szálakat két egymás követő ráhajtással lehet kialakítani.

kötött párna

A bogyó kötése úgy történik, hogy egyetlen szemből 5 szemet képezünk 1 sima és 1 ráhajtás kötésével, majd a létrejött 5 szemmel dolgozunk tovább, először 3 sorban simakötéssel (tehát megfordítjuk a munkát, lekötjük fordítottan a létrejött 5 szemet, újra visszafordulunk a színére, simakötés stb.), végül az 5 szemen a szálat áthúzzuk, újra 1 szem keletkezik, amit a jobb tűre téve haladunk tovább a munkával.

Az eredeti modell 5 fagombbal záródik, de én ehelyett patentokat varrtam fel, hogy ne nyúljon meg a munka, illetőleg a gomblyuk.

csavart minta

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod