Lana tollából – Kötött szoknya

Íme a Tahiti „pop” árnyalatából készített szoknya, mely az előző posztban bemutatott felső párja.

Hossza 70 cm, szélessége az aljánál 55, a derekánál kb 40 cm. 4 gombolyag fonal és 3-as körkötőtű szükséges a kötéséhez, valamint gumiszalag a dereka behúzásához.

Függetlenül a felhasznált alapanyagtól, a ruhákat és a szoknyákat egy darabban, körben kötve készítem, így még egyenletesebb a simakötés, a varrásnál nem csavarodik meg, és biztos, hogy az eleje és a hátsó része is azonos méretű. Ezért ha nincs legalább 100 cm összhosszúságú körkötőtűnk, akkor válasszuk a cserélhető tűvégeket és a megfelelő hosszúságú damilt.

A körben kötés természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne szaporítani, fogyasztani a munkában, hiszen a szemszám felezésével meghatározhatjuk az oldalvonalat. Arra azonban fontos figyelni, hogy mindig oldalanként 2-2 szemen végezzük a fogyasztást (ha 1-1 szemet szeretnénk fogyasztani), azaz a kör első két szemének sima összekötése után a (fogyasztás nélküli) szemszám felének utolsó két szemét sima átemeléssel összekötjük, majd a következő két szemet simán összekötjük, végül a kör utolsó két szemét ismét áthúzással kötjük össze (simakötés esetén). Ha ezt betartjuk, szép, egyenes oldalvonala lesz a szoknyának, felsőnek, mely mégsem feltűnő, hanem szépen belesimul a munkába.

A munkát a fenti mérethez 290 szemmel kezdjük, majd 10 sor lustakötés után 10 cm magasságtól 24 soronként ismételve 10-szer fogyasztunk egy körben összesen 4 szemet, így 250 szem marad.

A gumiházhoz a gumi szélességéhez igazodó méretben visszahajtjuk és levarrjuk a derékrészt, majd befűzzük a gumit. Én a könnyebbség kedvéért a legutolsó néhány sort már nem körben, hanem oda-vissza szoktam kötni, ezáltal keletkezik egy kis lyuk a gumi befűzéséhez.

Tetszésünk szerint elkészíthetjük rövidebb vagy hosszabb változatban is. Megállja a helyét fehér felsővel, de az azonos fonalból készített pólóval együtt szinte ruhaként viselhető.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod