Lana tollából – Lenszínű sapka

kötött sapka

A tél még korántsem ért véget, s noha eddig még nem mutatta meg igazán kemény arcát, jó, ha készenlétben állunk a kötött kiegészítők terén is – íme egy újabb, gyorsan elkészíthető variáció meleg, merinói gyapjúból készült csavart mintás sapkára!

2 gombolyag Merino Extrafine 120 fonal, valamint 3,5-ös körkötőtű, zoknikötőtű és segédtű szükséges hozzá.

A passzéhoz 100 szemet körbe zárunk, és 30 kört (9 cm) kötünk sima patent mintával, körkötőtűvel. Az utolsó sorban 28 szemet szaporítunk egyenletesen elosztva.

Ezt követően a csavart mintával kötünk, mely a Kötött kedvenceink 2016/3. őszi számában jelent meg, egy kék fiúpulóveren.

kötött sapka

A 8 szemes mintaegységet 16-szor ismételjük. A fogyasztást én a 34. körben kezdtem el, innen már nem csavartam a szemeket, csak sima és fordított szemet kötöttem, és amikor a körkötőtűvel már kényelmetlen volt a kötés, áttettem a szemeket a zoknikötőtűre. A befejezéshez közeledve összesen 16 sima szem, közöttük fordított szemek alkotják a sapka tetejét, és a fordítottak fokozatos elfogyasztásával végül a maradék 16 szemet kettesével összekötve, az utolsó 8 szemet összehúztam és a szálat elvarrtam.

kötött sapka

A csavart minta kellő rugalmasságot biztosít a sapkának, tetszésünk szerint viselhetjük akár visszahajtott passzéval, akár lazán, hátra csúsztatva. A sapka teljes magassága passzéval együtt 24 cm, körmérete 56 cm.

Modell: Camilla

Borítófotó: www.kreativkezimunka.hu

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod