Lana tollából – Lila csipkeruha

kötött ruha

Közelegnek az ünnepek, és aki szeretné kötött alkalmi ruhában köszönteni, még időben van, hogy elkezdje – ehhez szeretnék néhány ötletet adni!

Az első egy lila csipkeruha, melynek mintája a Kötött kedvenceink 2013/3. őszi számában jelent meg, hosszú ujjú fazonnal.

Anyaga a műszál-gyapjú keverék Schachenmayr Vailani fonal volt, melyet már nem gyártanak. Én is az utolsó darabokat szereztem meg, a szükséges 50 dkg helyett csak 35 dkg-ot kaptam, így lett rövidujjú. Helyettesíthető azonban tetszőleges, hasonló szálhosszúságú (135 m/50 g) másik fonallal, de nagyon érdekes hatást érhetünk el pl. a Schachenmayr Soft Mix és az új Soft Shimmer fonal kombinálásával, dupla szállal kötve, melyek együttesen már kiadhatják a szükséges vastagságot, és a Soft Shimmer fényessége ünnepivé varázsolja a pulóver-ruhát.

A kezdéshez 4,5-ös tűvel készült a sima patentmintából álló 4 soros passzé 75 szemre, majd 5,5-össel a csipkeminta, melynek leírása a magazinban található. Kötés közben a minta egyes soraiban a szemszám több lesz, mint amennyivel elkezdjük, de a mintaegység végére az összekötésekkel visszaáll az eredeti 75 szem.

kötött legyező minta

A rövid ujjához szükséges szélességig a leírás szerint szaporítottam, de csak összesen 9-9- szemet a két oldalon, majd az eleje és háta összevarrását követően az ujjak végén körben felszedtem még 62 szemet és sima patentmintával kötöttem 7 sort az ujja passzéjának.

A nyakkivágásra gallér került, melyet oda-vissza kötöttem, szintén sima patentmintával, 90 szemmel 37 sorban. Ezt viseléskor visszahajtom.

A ruha 85 cm hosszú és kb 50 cm bőségű.

Ha fekete garbót és szoknyát veszünk alá, a derekat egy széles övvel emeljük ki, és egy szép brossal díszítjük a gallért, tökéletes alkalmi viselet!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod