kötésminta

Lana tollából – Merino Extrafine Color pulóver

merino extrafine color női pulóver

A kedvenc őszi-téli fonalaim a Schachenmayr Merino Extrafine család tagjai, 2014-es megjelenésük óta nagyon sok darabot készítettem már, főleg a 120-as hosszúságúból.

Mivel a gyapjúfonalakat általában szúrósnak érzem, télen sokáig csak akril fonalakból tudtam kötni, ám ezek sokszor nem elég melegek. Viszont mióta megjelentek a merinói gyapjú fonalak vastagabb, tehát pulóver kötésére is alkalmas változatban, szinte csak ezeket használom a téli modellekhez. Azon túl, hogy kellemesen puhák, jó melegek, a különböző csavart és struktúra minták sokkal jobban érvényesülnek rajtuk, mint más típusú fonalakból készült darabokon.

A Merino Extrafine 120 egyszínű palettája rendkívül széles, és ráadásként a Color változat remek őszi-téli színkombinációkat vonultat fel, sőt ezen belül is többféle festési móddal készülnek: vannak csíkozott, spriccelt, és a kötés során különböző mintákat kiadó típusok is.

Ez a modell a 483-as „jazz” árnyalatból készült. A mintája egyszerű bordás, csavarásokkal megbolondítva. A 45 cm-es bőséghez 110 szemre 4 fordított, 4 sima, 4 fordított, 4 csavarással dolgoztam folyamatosan. A csavarásokat a pulóver bal oldalán balra, jobb oldalán jobbra végeztem (azaz a segédtűre tett két szemet a munka elé, ill. a munka mögé tettem), az első csavarás után a 4. sorban egy második következik, majd a minta 12 soronként ismétlődik. A 60 cm hosszúságú pulóver 3,5-ös tűvel, 50 dkg fonalból készült.

merino extrafine csavart minta

A merinói gyapjú kezelésénél nagyon fontos, hogy a munkadarabok összeállítása előtt tényleg tartsuk be a minden leírás végén megtalálható tanácsot: az egyes részeket méretre igazítva nedves kendők alatt hagyjuk megszáradni. Ezáltal ugyanis a fonal még puhább lesz, és a későbbi mosás során nagyobb eséllyel tartja meg az alakját. Ugyanakkor az is igaz, hogy a régi gyapjúfonalakkal ellentétben a Merino Extrafine a mosás során nem összemegy, hanem kinyúlhat. Mivel sok vékony szálból sodorják össze, a hosszas áztatás és mosás alatt ezek eltávolodnak, és több cm-t is nyúlhat a pulóverünk. Ezért fontos, hogy csak kézzel mossuk, ne áztassuk, és mosás után fektetve szárítsuk.

A pulóver bordás mintájának rugalmassága nagyon kényelmes, igazi téli alapdarab!

kötött női pulóver

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod