Lana tollából – Nordic Dream nyakmelegítő és sapka

nordic dream sál

Ezzel a gyorsan elkészíthető nyakmelegítővel és a hozzá illő sapkával felkészülten várhatjuk a januári hideget!

A Nordic Dream fonal 2016-ban jelent meg a Schachenmayr kínálatában, egy kissé bolyhos viszkóz-gyapjú-poliamid keverék, meglepően kiadós, 150 m/50 g-os gombolyagokban.

Először kicsit bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy megkötve is kellően puha lesz-e, de kellemesen csalódtam. Egyáltalán nem szúrós, és talán még jobban is melegít, mint a 100% gyapjúból készült sálaim és sapkáim.

A nyakmelegítő 2 gombolyag fonalból készült, 5,5-ös tűvel és egy segédtűvel. Oda-vissza kötöttem, majd a végén szemutánzó öltésekkel varrtam össze a kezdő és a befejező sort, így az elkészült körsálon a kagylóminta fektetve helyezkedik el, így kialakítva a fodorszerű esést.

kagyló minta kötése

61 szemmel dolgoztam, a szélszemek mellett 2 szem et mindig lustakötéssel kötöttem, ezek között pedig 3-szor ismételtem a kagylós mintát. A minta 14 sor magasságú, az első sorban 17 szem sima-fordított váltakozik, és a két szélén egy-egy ráhajtással, amit a visszáján fordítottan, a következő színe sorban simán kötünk le. A 10. sorig minden színe sorban újabb ráhajtás kerül a mintaegység széleire, ezáltal a szemszámunk folyamatosan szaporodik (27 lesz a 10. sorban). A következő sorban 3-szor kettesével összekötjük az első 6 sima-fordított szemeket, a közepén 5 szemet egyszerre, majd újra 3-szor 2-t összekötünk. A ráhajtásokkal létrehozott simakötéses rész felett továbbra is simakötéssel kötünk. A 13. sorban pedig a fogyasztással megmaradt 7 szemet megcsavarjuk: 4 szemet segédtűn a munka elé teszünk, 3 sima, majd a segédtű 4. szemét visszatesszük a bal tűre, a segédtűt a munka mögé tesszük, 1 sima, majd a segédtű maradék 3 szeme simán.

kagyló minta

Hosszában 12-szer ismételtem a mintát, így a nyakmelegítő 70 cm hosszú és 35 cm széles lett. Összevarrás előtt az alja cikcakkos!

kagyló minta

Elkészítettem a hozzá való sapkát is:

nordic dream sapka

A sapka leírása teljes egészében megtalálható a Kötött kedvenceink 2016/IV. téli számában. Anyagszükséglete 1 gombolyag, a passzéhoz 4,5-ös, a többi részhez 5-ös kötőtű. Én az idén nagyon divatos műszőrme pomponnal is kiegészítettem.

nordic dream sapka

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod