Lana tollából – Pink fodros sál

kötött fodros sál

Visszavonhatatlanul közelít a tél, így kézimunkázóként a saját készítésű kiegészítők, sálak, sapkák, kendők ideje is eljött! Egy pihe-puha sál mindig jól jön, akár magunknak, akár ajándékba készül.
Ez a modell mind színét, mind fazonját illetően remekül illeszkedik az aktuális trendekbe, hiszen a pink fonalat csillámos, fémes szálak is díszítik, a fodrok pedig a szezon nélkülözhetetlen elemei minden ruhadarabon, legyen az blúz, ruha, pulóver vagy éppen sál.

Az alapanyag Red Heart Shimmer fonal, mely nagyon puha tapintású, könnyen kezelhető akrilfonal, s mint a neve is mutatja, csillogó hatású. 4-es kötőtűvel kötve 3 db 10 dgk-os gombolyag szükséges a 200 cm hosszú, a közepén 19 cm széles sálnak az elkészítéséhez. A fodrok miatt egy 100 cm-es damilú, vagy cserélhető tűvéges kötőtűt válasszunk.

Először a sál középső részét kötjük meg, az egyik végénél kezdve. Ehhez 3 szemet szedünk fel, végig lustakötéssel dolgozunk, minden szélszemet is ennek megfelelően kötünk le. A munkát folyamatosan szaporítjuk, 4 soronként 4×1, 8 soronként 5×1, 10 soronként 3×1 új szemet képezve a sál mindkét szélén. 30 sort kötünk az így létrejött 27 szemmel, majd 30 soronként 3×1, ezt követően 20 soronként 2×1 szemet szaporítunk még, így 39 szemünk lesz. A kívánt hosszig ezzel a 39 szemmel kötünk tovább (én 240 sort kötöttem), majd tükörképesen elfogyasztjuk a szemeket.

A fodorhoz a munka szélén szedjük fel a szemeket, hasonlóan kötjük, mint a fodros lila vállkendő esetben.
Én két részletben készítettem mindkét oldalon, hogy ne kelljen olyan sok szemmel dolgozni, így először a sál feléig, kb. 180 szemet szedjünk fel. Az első sorban minden szem után ráhajtást veszünk a tűre (kivéve az utolsó szem), amiket a következő sorban csavart simán kötünk le, mert nem szükséges lyukat készíteni. Így megdupláztuk a szemszámot. Lustakötéssel még 11 sort kötünk, és a fodor készítését megismételjük a másik végétől kezdve, valamint a sál másik oldalán is. A közepén és a csücskénél összeöltjük a két találkozó fodor véget.

kötött fodor

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod