Lana tollából – Pink kötött-horgolt top

Remélhetőleg a jó idő egész nyáron velünk marad, de még mielőtt beköszönt az igazi kánikula, bőven lesz alkalmunk könnyű kötött holmik viselésére.

Ez a top izgalmasan kombinálja a kötést és a horgolást, hogy szellős és dekoratív legyen, de ne kelljen aláöltözni. A felső része látványos horgolt minta, az alja egyszerű simakötés, ami még inkább kiemeli a horgolást.

A modell a 100% egyiptomi pamut Coats Egypto Cotton fonalból készült, melyet nagyon szerettem nyári holmikhoz, de sajnos már nem kapható. Más márkáknál találhatunk hasonló összetételűt, illetve elkészíthető Cataniából, vagy egyéb, tetszőleges vékony pamut fonalból is. Az anyagszükséglet a gombolyag hosszától függ, de a 36/38-as mérethez legalább 4 gombolyag biztosan kelleni fog.

A horgolt minta a Kötött Kedvenceink 2015. nyári számában jelent meg – egy zöld top formájában, mely teljes egészében horgolással készült.

Én azonban szerettem volna úgy felhasználni a mintát, hogy a top önmagában is viselhető legyen – és a „csak” horgolt felsők túl nagy teret engednek a kíváncsi tekinteteknek. Ezért döntöttem úgy, hogy a modell egy része zárt, kötéssel készül. Néhány lyuk azért került a kötött részre is, egyrészt a szellőzés kedvéért, másrészt optikai karcsúsítás végett.

Először a kötött részt készítjük: kezdésként néhány sor lustakötést kössünk passzénak, majd simakötéssel folytatjuk. Az oldalán szükség szerint karcsúsítsunk (a lyukak el is hagyhatók), a karöltőnek néhány sorban fogyasztunk, majd a munkát a megfelelő magasságban egyenesen leláncoljuk. Ezt követően a horgolást közvetlenül a leláncolt sorra kezdve készítjük, a minta szerint.

A vállpánt néhány sor egyráhajtásos pálcából áll, melyet az eleje, illetve a háta szélére horgolunk. A karöltőt egy sor rövidpálcával körbehorgolhatjuk.

Aki nem kedveli annyira az élénk színeket, visszafogottabb árnyalatú fonalból is elkészítheti, a minta önmagában is fiygelemfelkeltő!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod