Lana tollából- Rövid ujjú pulóver bronz színben

Ez a pulóver nemcsak különleges színével és azsúr mintájával, hanem szokatlan kötési technikájával is hódít – akár alkalmi öltözékként is megállja a helyét!


Alapanyaga akril tartalmú vékony csipkefonal, melyből 20 dkg-ot használtam fel, 4-es tűvel (és segédtűvel) kötve. Mivel a pulóvert részben dupla szállal, részben egy szállal kötöttem. Ez adja a csíkos hatást. Egyetlen színből elkészíthető, hiszen dupla szállal kötve sötétebb árnyalatot kapunk.

 

 

A hátán 10 sor két szállal készült. A dupla patent mintát követően csak az egy szállal, illetve két szállal kötött, simakötéses részek váltakoznak. A passzét 18 sor dupla szálas rész követi. Majd 18 sor egy szállal, és így tovább, 58 cm-es magasságig. (karöltőt is késztettem, oldalanként összesen 6 szemet fogyasztva).

Az elejét viszont még az azsúrminta is díszíti, melyet pontosan középre helyeztem el, és mindig két szállal kötöttem.  Emiatt két gombolyaggal dolgoztam az elejénél, amikor szimpla szálas sorok következtek a minta két oldalán, a második gombolyag szálát a szélső csavarással vittem tovább.

Maga a csipkeminta is 18 sorra készült, 29 szem szélességben. A két szélső, valamint a középső 3 szemet folyamatosan, 2 soronként kell csavarni.  Jobbra csavaráshoz 2 szemet a munka mögé téve, 1 sima, majd a segédtű szemei is simák. Balra csavaráshoz 1 szem kerül a munka elé, 2 sima, majd a segédtű szeme is sima.

Az első 8 sorban nincs lyukminta, csak fordított és sima szemek. (a szélső csavarások mellett 2-2 fordított, majd 4 sima, 3 fordított, amelyet minden színe sorban 1 szemmel jobbra illetve balra tolunk). A következő 10 sorban a lyukmintához a középső csavarás két oldaláról indulva: 1 ráhajtás, 2 sima, 2 összekötött szem, 1 ráhajtás és 2 fordítottan összekötött szem tart a szélső csavarások felé.

A rövid ujjakon csak a hátánál leírt sávos kötéssel dolgoztam. Hosszú ujjú selyemblúzzal divatos és elegáns megjelenést garantál!

Az elkészítéshez a következő fonalat ajánljuk: Merino Extrafine Lace 285

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod