csavart mintás kötött sapka

Lana tollából – Rózsaszín csavart mintás sapka

kötött sapka

Az adventi időszakba lépve szeretnék néhány gyorsan megvalósítható ötletet bemutatni a következő bejegyzésekben, melyek akár karácsonyi ajándéknak is kiválóak, illetve otthonunk díszéül szolgálhatnak.

Az első modell egy csavart mintás sapka, mely örök darab, gyapjútartalmának köszönhetően jó meleg, a lyocell pedig fényt és könnyen kezelhetőséget biztosít a fonalnak.

2 gombolyag azálea színű Merino Extrafine Silky Soft fonal szükséges hozzá, valamint 4-es körkötőtű, zoknikötőtű és segédtű a csavaráshoz. 56 cm-es bőségű, 21 cm magas.

112 szemet szedünk fel, és körré kapcsoljuk, majd a körkötőtűvel a passzéhoz 12 kört kötünk dupla patent mintával (2 sima, 2 fordított). A következő körben minden 12. szemet megduplázzuk, így 121 szemünk lesz.
Ezután a csavart mintával kötünk tovább: 5 szem rizskötés (1 sima, 1 fordított, a következő körben 1 fordított, 1 sima váltakozik), és 6 szem balra csavarás (3 sima szemet a segédtűre teszünk, a munka elé helyezzük, 3 sima, majd a segédtű szemeit is simán kötjük – a csavarást minden 5. körben megismételjük) ismétlődik, összesen 11-szer.

A 48. körtől megkezdjük a fogyasztást: először a csavarás középső 2 szemét összekötjük (ezután már nem csavarunk). Az 50. körben a rizsminta középső 3 szemét kötjük össze, a következő körben pedig a megmaradt 5 sima szem szélső 2-2 szemét fogyasztjuk el. Ezután az így létrejött 3 szemet a mellettük lévő 1 fordított szemmel kötjük össze, és rizsmintával kötünk tovább. Amikor már kevés szem van a tűn, zoknikötőtűre váltunk. Az 56. és a 60. körben kettesével összekötjük a szemeket, és a végén megmaradt 11 szemet összehúzzuk, a szálat eldolgozzuk.

kötött sapka

A sapkát díszíthetjük a most nagyon divatos pompommal, amely készülhet a sapka anyagából, de felvarrhatunk színben passzoló, műszőrméből készültet is. A hozzá illő kendőt a következő bejegyzésben láthatjátok!

Modell: Camilla
Fotó: www.kreativkezimunka.hu

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod