csipkemintás pulóver lace

Lana tollából – Rózsaszín pulóver csipkefonalból

csipkemintás pulóver

A rózsaszín az idei szezon egyik slágere, és a leheletvékony csipkefonallal párosítva egy igazán nőies darab készülhet belőle!

A merinói gyapjú csipkefonalakból (pl. Scachenmayr Merino Extrafine 285 Lace) leggyakrabban sálakat, kendőket kötünk, melyeken remekül mutatnak az áttört csipkeminták. De pulóver készítésére is alkalmasak, ha figyelembe vesszük speciális tulajdonságaikat.

Ez a típusú fonal nagyon vékony, egy gombolyag több száz méter hosszú. Ám kötéséhez nem vékony, hanem vastagabb kötőtűre van szükség, általában 3-4-es méretűre. A kötés során a munka még nem adja ki végső formáját, ezt az ún. blokkolással alakítjuk ki. Ez azt jelenti, hogy a megkötött darabot beáztatjuk, majd még vizesen kihúzzuk és gombostűkkel kitűzzük a kívánt formára és méretre, majd hagyjuk megszáradni. A nedves fonal jól nyújtható, ezért jóval nagyobb méretű lesz az elkészült modell, mint a kötés során volt. Egyúttal így válnak különösen látványossá a finom csipkeminták.

Egy pulóver esetében a méretezésnek nagyobb jelentősége van, mint egy sálnál vagy kendőnél, ezért mindenképpen fontos kötéspróbát készíteni, és annak blokkolása után megállapítani, hogy pontosan hány szemmel kell majd dolgoznunk.

Az általam készített modell mintája egy egyszerű, virágot vagy kört formázó 7 szemre készült csipkeminta. Kb. 100 szemre volt szükség a 46 cm-es bőséghez, 3,5-ös tűvel kötve.

 

csipkeminta

A pulóver másik különlegessége a levehető gallér. Ez a pulóverével azonos mintával készült, nem körben, hanem oda-vissza kötve, hiszen a blokkolás miatt ez szükséges. Hogy szép esése legyen, trapéz alakú az összevarrás előtt, mely 155 szemről 26 cm-es magasságig 125 szemre fokozatosan fogyasztva alakul ki.

csipkeminta Lace

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod