Lana tollából – Rózsaszín rojtos kendő

kötött sál

Íme a rózsaszín csavart mintás sapka párja, egy háromszögletű kendő rojtokkal díszítve.

Alapanyaga a sapkáéval megegyező, lyocell-merinói gyapjú keverék Merino Extrafine Silky Soft azálea árnyalat, melyből 25 dkg kell, továbbá egy 5,5-ös kötőtű. A kendő felső széle 145 cm hosszú, magassága 60 cm.

A vastagabb kötőtűre azért van szükség, hogy a kendő lágy esésű legyen. Az alsó csúcsánál kezdjük, 3 szemmel. Mintája sima rizsminta, azaz 1 sima és 1 fordított szem váltakozik, melyet a visszája sorban eltolunk, tehát a sima szemre fordítottat, a fordítottra simát kötünk. A szaporítást a háromszög formához a szélszemeken végezzük úgy, hogy kétszer kötjük le mind a sor eleji, mind a sor végi szélszemet (a visszája sorban a legszélső szem sima, a mellette lévő, szaporított szem pedig a rizsmintába illeszkedik). Ezt a szaporítást 2 soronként (tehát minden színe sorban) végezzük, amíg 159 szem lesz a tűn, ezt követően pedig soronként. Amikor 251 szemünk van, a munkát egyenesen leláncoljuk.

kötött sál

A rojtokhoz a háromszög rövidebb oldalain és a csúcsán egymástól kb. 4 cm távolságra 3-3 db 26 cm-es fonalszálat átfűzünk és megcsomózunk.

Élénk színével kiválóan feldobja a télikabátot!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod