kötött ruha

Lana tollából – Sálfonallal kombinált ruha

kötött ruha

A kötött ruhák nem hiányozhatnak az őszi-téli ruhatárunkból! Ha rászánjuk az időt az elkészítésükre, érdemes egy kis „csavart” is vinni a dologba – akár szó szerint is, hiszen a csavart minták remekül mutatnak a vastagabb gyapjúfonalakból kötve.

Ez a ruha is felvonultatja a kötésminták széles palettáját: különböző csavarások, bordás-, rombuszminta, rizskötés – és a ráadás, a sálfonalból készült fodrok!

A sálfonalak nagy népszerűségnek örvendtek néhány éve, elsősorban sálak készültek belőle gyorsan és könnyen. Bár a gyártásuk nagyjából megszűnt, találhatunk még készleteket, és látványos dekorációkat alkothatunk belőle – akár a pulóverekre, vagy esetünkben a kötött ruhára is.

A sálfonal használatáról itt található egy videó.

A ruha 60 dkg középvastag merinógyapjú fonalból készült (pl Merino Extrafine 85), valamint 1 gombolyag Argentina sálfonalból. 4,5-ös kötőtűt, valamint a csavarásokhoz két segédtűt használtam. Hossza 100 cm, bősége 42 cm. Az ujja háromnegyedes hosszúságú (50 cm).

A rombuszok szárait egy segédtűvel dolgozva, 1 szemet a munka mögé a segédtűre helyezve, majd 2 sima szem után lekötve, illetve a másik szárán, 2 szemet segédtűn a munka elé helyezve, 1 fordított vagy sima szem (függően, hogy rizsmintával, vagy fordított kötéssel kötünk a rombusz mellett) után lekötve kell elkészíteni.

A rombusz csúcsain két segédtűre is szükség van: 2 szem az egyik segédtűn a munka elé, 1 a másikon a munka elé, 2 szem sima, majd a második segédtű szemei, végül az elsőé.

A szoknya részen a két rombusz között 2 szemet simakötéssel kötünk, míg a többit hosszú rizsmintával. A 2 sima szemet két további szemmel kiegészítve a felső részen 4 soronként balra, illetve jobbra csavarjuk, a rombuszok mellett fordított kötéssel.

csavart minta
csavart minta 2

A tömör csavart minta 6 szem jobbra illetve balra csavarásával készül, melyet 4 soronként ismételünk. Az ovális mintához 4 sornyi, a rombuszéval megegyező balra, ill. jobbra csavarás után 6 sorban nem csavarunk, majd a kezdő csavarások ellentét kötjük. A rombusz közepén 3 simakötéses szemet 2-2 fordított kötéses szem keretez.

csavart minta 3

Ha szeretné megismerni a Merino Extrafine 85 fonalat, akkor itt talál információt. 

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod