Lana tollából – Sárga csavartmintás garbó

kötött pulóver

Íme egy újabb példa a merinói gyapjú és a csavart minta találkozására!
Ismerős lehet ennek a pulóvernek a mintája, a Kötött kedvenceink 2016/3. őszi számában jelent meg, narancssárga Merino Extrafine 120 fonalból készítve.

 

csavart minta

Én viszont eggyel vékonyabb merinó fonalból kötöttem meg, aminek eredményeképpen a leírásban megadottal teljesen megegyező szemszámmal készítve egy testre simuló modell lett az eredmény, élénk napsárga színben, mely oldja a téli szürkeséget.

Ezt a trükköt akkor is alkalmazhatjuk, ha pl. nem kapható az a fonal, amelyikből az általunk kiszemelt modell készült. Ha azonos méretben szeretnénk elkészíteni, akkor azonos vagy nagyon hasonló szálhossszúságú fonalat kell keresnünk, ha pedig kisebb méretben, akkor hosszabbat, és a tűméretet is ennek megfelelően kell változtatnunk.

Persze a méretpróbát nem érdemes megspórolni, viszont arra figyelni kell, hogy a minta engedi-e a változtatást, vagy pedig csak akkor mutat jól, ha a teljes mintaegységet kötjük.

Ebben az esetben az utóbbi történt, mivel a csavarások vízszintesen is egymásba fonódnak, tehát a 36 szemes mintaegységet teljes egészében kell ismételni.

A pulóver nyakát már nem a leírás szerint készítettem, hanem hagyományos garbónyakként, a nyakkivágásra körben kötve. Hogy a nyak szépen álljon, kétszeres hosszúságban kötöm, lazán leláncolom és félbe hajtva a pulóver belső oldalához öltöm.

merino extrafine 120

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod