Lana tollából – Sárga vállpántos top

Kedvenc nyári fonalam, a Tahiti „naplemente” színösszeállítása jól illeszkedik az idei sárga divattrendbe! A nagyon vékony pamutfonal és a lezser fazon gondoskodik arról, hogy kánikulában is jól érezzük benne magunkat.

A Kötött kedvenceink 2016. tavaszi-nyári számának címlapján megjelent rövid ujjú póló nagyon megtetszett, el is készítettem. A megmaradt fonal pedig, kiegészítve még egy gombolyaggal, valamint egy kis egyszínű sárga pamutfonallal, ebben a könnyű topban öltött testet.

Az elkészítéshez szükség van kb. 10 dkg Tahiti fonalra, 5 dkg sárga vékony pamutfonalra, 3-as kötőtűre és 2,5-ös horgolótűre. A top hossza kb. 51 cm, bősége 41 cm.

A topot körben kötve készítettem, hogy – amint arról korábban szó esett – a hosszú színátmenetek biztosan találkozzanak az elején és a hátán. 240 szemmel, az egyszínű fonallal kezdve 10 sor dupla patentminta után Tahitivel, simakötéssel folytattam, a karöltőket 33 cm-s magasságban kezdtem kialakítani (innen természetesen már két darabban kötve).

A hátán rögtön a karöltő után, az elején kicsit magasabban ismét az egyszínű fonallal dolgozva még 12 sor passzét készítettem, majd a munkát egyenesen leláncoltam. Ezután a vállpánthoz szintén az sárga fonalból, közvetlenül a passzé szélén kezdve 14 szem fölött egyráhajtásos pálcákat horgoltam, egészen a hátáig. A jobb tartás érdekében a patentmintát egy sor rövidpálcával még körbehorgoltam, és már kész is a lenge nyári felső!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod