Lana tollából – Sötétkék csipkepulóver

csipkemintás pulóver

Egy gazdagon kidolgozott, csipke- és csavart mintás pulóver nem hiányozhat egy kézimunkázó ruhatárából sem! Finom alapanyag, finom minták – mi kell még?

Ez a modell egy selyem tartalmú vékony gyapjú fonalból készült, mely enyhén rugalmas, így a kész pulóver még kényelmesebb.

Külön érdekessége, hogy a csavart mintához nem egy, hanem két segédtűt használtam! Ennek során összesen 5 szemet csavartam jobbra, illetve balra. A jobbra csavarásnál két szemet helyeztem az első segédtűn a munka mögé, egy szemet a második segédtűn a munka elé, majd a következő két szemet simán lekötöttem. Ezt követően a második segédtűn lévő szemet simán, az első segédtűn lévő két szemet szintén simán kötöttem. Balra csavarásnál kicsit még rafináltabb: először két szemet az első segédtűn a munka elé helyezünk, egy szemet a második segédtűn szintén a munka elé, két szem sima, majd az első segédtűt a munka mögé vesszük, lekötjük a második segédtű szemét simát, végül az első segédtű szemeit is simán.

A csavarást minden negyedik sorban ismételtem, összesen háromszor, majd háromszor két ráhajtás között három áthúzva összekötött szemes minta következett.

A lyukminta pedig négy szemből áll, két soronként ismétlődik, mind a színén, mind a visszáján. Az első sorban két sima szem, egy ráhajtás, két szem áthúzással összekötve, a második (visszája) sorban két fordított, egy ráhajtás, két szem fordítottan összekötve. A csavart minta miatt a lyukminta függőlegesen hullámos lesz.

A minta nem igényel bonyolult fazont, a rugalmas fonallal kötve karcsúsítás sem szükséges.

Természetesen szabadjára engedhetjük a fantáziánkat a mintákat illetően, felhasználhatunk akár mintagyűjteményeket is, vagy egy-egy különlegesebb mintát ötvözve egyszerűbbekkel. Mindenképpen megéri a befektetett munkát!

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod