struktúrminta

Lana tollából – Struktúraminta kötése

struktúraminta

A www.kreativkezimunka.hu You-Tube csatornáján már elérhető a Kötőiskola Lanával második epizódja, egy struktúraminta kötésének bemutatása!

A videóban a Kötött kedvenceink 2017/6. számában található bordó pulóver mintájának készítését láthatjátok:

A pulóver a leírás szerint Merino Extrafine 40-es fonalból készül, 8-as kötőtűvel. Azonban a videóban egy kicsit vékonyabb, Merino Extrafine 85-ös fonalat használok, a hozzá illő vastagságú, 5-ös kötőtűvel. Ezen is jól megmutatkozik a csavart struktúraminta, és aki esetleg túl vastagnak találná az eredeti fonalat, így bátrabban belevághat a modell elkészítésébe vékonyabb alapanyagból (ehhez természetesen méretpróbát kell készíteni, és annak megfelelően módosítani a szemszámokon).

A szemek keresztezéssel történő lekötését egyébként alkalmaztam például a ciklámen kötött-horgolt pulóver mintájában, de ennél csak a színén kereszteztem a két sima szemet, a visszáján „normál” módon, egymás után kötöttem fordítottan a szemeket. A videón bemutatott technikával, azaz hogy a visszáján is keresztezve kötjük a két szemet, még plasztikusabb lesz a kis csavarás.

Aki a magazinban megjelent pulóvert szeretné megkötni, természetesen először a leírásnak megfelelően készítse el a keresztben kötött passzét, melynek hosszanti oldalára kell az elejét és a hátát kötni.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod