Lana tollából – Szürke csavart mintás pulóver

kötött pulóver

Egy klasszikus csavart mintás darab mindig elkél, visszafogott, gyöngyszürke színével pedig tökéletesen illeszkedik bármilyen ruhatárba!

A modell ihletője a Kötött kedvenceink magazin nagyon régi, 2012/2. számának címlapja volt, ahol ciklámenben látható a pulóver, gyapjú tartalmú fonalból kötve.

Én azonban egy puha, vékony akrilfonalat választottam hozzá, melyből 35 dkg kellett, valamint 4-es kötőtű és egy segédtű.

A pulóver bordás mintája 3 sima és 2 fordított szem váltakozásából alakul ki, az elején és a hátán pedig 18 soronként ismétlődve 8 szemen csavarást végzünk – 4 szemet segédtűn a munka elé veszünk, 4 sima, majd a segédtű szemei simán (tehát ilyenkor az egyébként fordított szemeket is simán kötjük). Ezt a csavarást 6 sor múlva megismételjük, majd legközelebb 18 sor után csavarunk ismét.

szürke kötött pulóver

Az ujján már csak a bordás mintával kötöttem. A nyakrészt állógallér zárja, melyet úgy alakítottam ki, hogy az eleje és a háta kötésénél a nyakkivágás középső szemeit nem láncoltam le, hanem félretettem (erre használható egy másik körkötőtű, vagy cserélhető tűvégű damil), és a vállak összevarrását követően a nyak szemei felszedéskor egyszerűen átvettem a letett szemeket is, és a bordás mintával kötöttem még 17 sort.

A kész pulóver 59 cm hosszú, bősége (a bordás mintát megnyújtva) 44 cm.

kötött magasnyakú pulcsi

Akár az irodában, akár sportos összeállításokhoz is kiváló lehet, és anyagát is kedvünk szerint választhatjuk meg – télre gyapjú vagy akrilfonal, tavaszra pamut, bambusz stb.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod