Lana tollából – Tahiti kendő

A Tahiti hosszú színátmenetei gyönyörűen érvényesülnek a kötött csipkekendőkön, amiket jól kihasználhatunk a hűvösebb nyári reggeleken és estéken, de az év bármely szakában feldobják öltözékünket.

Ezt a kendőt a Tahiti „riviéra” árnyalatából egy nagyon régi, a Kötött kedvenceink 2012. tavaszi számában megjelent, Catania Fine Color fonalból készült modell mintájának felhasználásával kötöttem (kép forrása: Schachenmayr).

Mivel a Tahiti jóval vékonyabb, a kész kendő természetesen sokkal kisebb lett, éppen nyakbavaló méretű (felső szélessége 112 cm, hossza kb. 75 cm). 2 gombolyag fonalat használtam, és 4-es hosszú damilú kötőtűvel kötöttem, hiszen a csipkeminták jobban érvényesülnek vastagabb tűvel készítve (és ez a pamut Tahiti esetében is igaz, nemcsak a kifejezetten csipkekötéshez készült, leheletvékony gyapjú fonalakra).

Aki nem kötött még háromszögletű kendőt, meglepőnek találhatja, hogy nagyon kevés szemszámmal (3) kell kezdeni, amely mégis a kendő szélesebbik oldalának közepét alkotja majd. Ennek oka a folyamatos szaporítás, melyet a középső szem mellett is végzünk – így keletkezik egyetlen középvonali sima szem, két oldalán egy-egy lyuksorral.

Ez nagyon gyakori a háromszögű csipkekendők esetén, és sokszor közvetlenül a középvonal mellett is azsúrminta van, ennek a modellnek azonban csak a szélét keretezi. Ráhajtások, több szemes összekötések és átemelések alkotják, melyek folyamatos követése a leírásból valóban igényel némi odafigyelést, de hamar belelendülünk. A háromszög forma csak a munka befejezésekor alakul ki teljesen, addig inkább rombusz alakú a kötés, ettől nem kell megijedni.

Az utolsó sorban 245 szemmel fejeztem be ezt a modellt, amely a háromszög két rövidebb oldala együttesen, ezért szükséges a hosszú körkötőtű. A kész munkát nedvesítsük be kissé, és egy sima felületen gombostűkkel kitűzve, majd megszárítva alakítsuk ki a végső formá

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod