Lana tollából – Tunika leeresztett szemekkel

A leeresztett szemes technika régi klasszikus, ám a szellős nyári viseletekhez ma is kiválóan alkalmas, ráadásul nagyon gyorsan lehet vele haladni, ezért akár nyaralás előtt is elkészülhet egy top, vagy ez a tunika.

Az Arizona fonal, melyből a modellt kötöttem, már néhány éve kapható, ám én csak most próbáltam ki, és sajnos hamarosan meg is szűnik a gyártása, ezért akinek kedve támad hozzá, érdemes mielőbb beszereznie az alapanyagot. 100% pamut szalagfonal, így a nyári melegben is kellemes viselet.

A tunika gyakorlatilag két téglalapból áll, az elején nyakkivágással. A technika lényege, hogy kevesebb szemszámmal dolgozunk, mint simakötés esetén (ezért gyors), és a munka legvégén a mintában megadott szemeket a tűről leejtjük, és ezeket egészen a kezdésig visszafejtjük. Ezáltal alakul ki a végső szélesség. Természetesen ebben az esetben fokozott jelentősége van a méretpróbának, hiszen csak a legvégén derül ki, ha esetleg túl széles vagy túl keskeny lett, akkor pedig már nem lehet javítani.

Ennél a modellnél a mintát négy sima szem és egy leeresztett szem (melyet szintén simán kötünk) ismétlődése alkotja, tehát végtelenül egyszerű, mert egészen a leláncolásig csak simakötéssel kell kötnünk. 6-os tűvel dolgozva pont 4 gombolyag kellett az 50 cm széles, 60 cm hosszú tunikához, nekem 52 szem adta ki a szükséges szélességet.

A kezdésnél (bár általában ezt a leírások nem jelzik) javaslom, hogy minden leeresztendő szemhez egyet hozzáadva számítsuk ki a kezdő szemszámot (tehát én az 52 szemes munkához 62 szemet szedtem fel), majd a felszedést követően az első minta sorban simán kössük össze az így megduplázott szemeket, ugyanis leeresztéskor így lesz a kezdő sorunk is elegendő szélességű (hiszen a kezdő sor mindig szorosabb, mint később a munka).

Illetve befejezéskor a leeresztés a szemek leláncolásakor történik, és minden leeresztett szem helyett a leláncoláskor 4 láncszemet fel kell szednünk, hogy a felső szélén is meglegyen a kellő szélesség.

Végül a nyakkivágást egy sor rövidpálcával körbehorgoltam (ezt megtehetjük a karkivágásnál és az alján is, ha van elég fonalunk), az oldalán pedig kis hasítékot hagytam. Természetesen elkészíthető rövidebb fazonban is. A „víz” árnyalatból készült modell, megfelelő kiegészítőkkel, jól beilleszthető a most divatos etno stílusba.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod