Lana tollából- Virágos horgolt párnahuzat

A kézzel készített lakásdekorációk egyik klasszikusa a horgolt párnahuzat. Ez a kontrasztos, feketével kiemelt élénk színeket és virágmintát felvonultató darab tavaszi, nyári otthonunk egyik ékessége lehet!


A mintaleírás megtalálható a Kötött kedvenceink IV. évfolyam/2. tavaszi-nyári számában. A párna négyzetek (ún. „nagyi-négyzetek”, granny squares) összehorgolásával készül, melyek közepén két színből álló virágok helyezkednek el.

A magazinban megjelent modell fotója rögtön megfogott, és elhatároztam, hogy megvalósítom. Az eredeti leírás szerint egy kész, fekete huzatú párna előlapjára varrjuk fel az összehorgolt négyzeteket. Én viszont szerettem volna a párna mindkét oldalát bevonni. Ezért kétszeres fonalmennyiséget vásároltam, ami viszont olyan kiadós volt, hogy rögtön két párnát is tudtam készíteni.

 

Az egyes négyzetek mindösszesen 3 körből állnak, az első kettő a virágot alkotja, a leírásban magadottak szerint váltakozó színekkel, a harmadik pedig a kör „négyszögesítése”, fekete színben.

 

Célszerű ügyelni arra, hogy egyenletesen horgoljunk, mert ezáltal lesz a két oldal egyforma.  Ekkor tudjuk szépen befejezni, összeilleszteni a párnát. Miután a 6X6 négyzetet meghorgoltuk, varrjuk vagy horgoljuk össze őket, horgoljuk körbe az egész munkát feketével, rövidpálcákkal.

Ha esetleg mégsem sikerült tökéletesen egyformára a két oldal, ennek során ahol szükséges, félpálcával vagy egyráhajtásos pálcával is kiegyenesíthetjük a széleket.

Ezután mindenképpen javaslom, hogy nedves kendő alatt vasaljuk át a két munkadarabot, hogy a felületük egyenletes legyen. Az így elkészített elő- és hátlapokat még külön-külön körbehorgoltam 1-1 sor ánizs, pink és narancs színű fonallal, rövidpálcákkal. Majd a párnát közéjük téve a két narancs színű rövidpálca sort kékkel összefogva, két rövidpálca és egy 3 láncszemes pikó váltakozásával zártam az elkészült párnát.

Hasonló írások

Írd meg hozzászólásod