Marika angyalai I.

Az angyalkákat egy kedves barátunknak, Marikának köszönhetően oszthatjuk meg Olvasóinkkal.

Méret: kb. 17 cm magas

Hozzávalók:
Anchor Aida 10-es horgolócérna
1-es Milward horgolótű

A leírásban megadott tűk mérete ajánlás. Attól függően, hogy Ön szorosabban vagy lazábban köt vagy horgol, a méretpróbán megadott számoknak megfelelően válassza ki a kötő- és horgolótűket!

Az angyalka elkészítéséhez ajánljuk még az Anchor Artiste Metallic termékcsaládot.

Az angyalt felülről lefelé, körökben horgoljuk meg. A szárny, bár bonyolultnak néz ki, valójában körben horgoljuk, a derékrészen rögzítjük majd a testet.
Kezdő horgolók is nyugodtan vágjanak bele az angyalok elkészítésébe, akár vastagabb cérnával is. A leírás lényegét követve, akár menet közben alakíthatják az ívek bőségét és körök számát is – ettől még egyedibb, még személyesebb lesz az elkészült remekmű. Mindhárom modell csak lánc- és légszemek, egyráhajtásos pálcák kombinációjával készült.
Ha elég időnk van, akkor gyönyörű karácsonyfát díszíthetünk például különféle méretű angyalkák és ezüst gömbök, de akár arany angyalok és piros gömbök kombinációjával is.

LEÍRÁS:
Minden kör elején 2 légSZ helyettesíti az 1. egyráhajtásos pálcát. Minden kört az előző kör 2. helyettesítő légszemébe öltött láncszemmel zárunk.

FEJ
1. K: 7 légszemet gyűrűbe zárunk.
2. K: 12 egyráhajtásos pálcát horgolunk a gyűrűbe.
3. K: 19 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
4. és 5. K: 26 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
6. K: 23 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
7. K: 19 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe, majd vattával kitömjük a fejet.
8. K: 14 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
9. K: 10 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
SZÁRNY
10. K: 24 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
11. K: 34 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
12. K: 44 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
13. K: 48 egyráhajtásos pálcát horgolunk az előző körbe.
14. K: az előző kör minden egyráhajtásos pálcájába 3 együtt lekötött egyráhajtásos pálcát + 3 légszemet horgolunk, ezt 16x ismételjük.
15. K: 2 láncSZ (= magasítás), a 3 légszembe 3 egyráhajtásos P (3x ismételjük= test egyik fele), az előző K 3 együtt lekötött egyráhajtásos pálcái fölé 5 légSZ-et horg, *a következő légSZ-ívbe 3 együtt lekötött egyráhajtásos P, 2 légSZ, 3 együtt lekötött egyráhajtásos P, 5 légSZ (5x ism), a 3 légszembe 3 egyráhajtásos P (3x ismételjük= test másik fele), majd az előző K 3 együtt lekötött egyráhajtásos pálcái fölé 5 légSZ-et horg, *a következő légSZ-ívbe 3 együtt lekötött egyráhajtásos P, 2 légSZ, 3 együtt lekötött egyráhajtásos P, 5 légSZ (5x ism).
16. K: 2 légSZ (=1. pálca), 9 egyráhajtásos P (=test), * 6 légSZ, 1 egyráhajtP az előző K ívének közepébe, 6 láncSZ, 3 együtt lekötött egyráhajtP az előző kör légSZ-ívébe**, a *-tól **-ig 5x ismételjük, 6 légSZ, az ív közepébe 1 egyráhajtP, 6 légSZ, 9 egyráhajtP, a *-tól **-ig 5x ismételjük.
17. K: 2 légSZ (=1. pálca), 10 egyráhajtásos P (=test), * 7 légSZ, 1 egyráhajtP az előző K ívének közepébe, 13x ism, 10 egyráhajtP= test, és ezt a testrészt egy rövidP-val összekapcsolom a test másik felével, hogy egy gyűrűt kapjak; 7 légSZ, majd a fentiek szerint meghorgolom a test másik felét.
Az angyal teste:
4 db egyráhajtP = eleje
1 db egyráhajtP = oldala
4 db egyráhajtP = háta
1 db egyráhajtP = oldala
SZOKNYA
18. K: Az angyal derekába (=17. körbe) *3 együtt lekötött egyráhajtP, 3 légSZ, 3 együtt lekötött egyráhajtP, a *-tól 10x ismételjük.
19. K: 2 légSZ (=1. pálca), *3 együtt lekötött egyráhajtP, 3 légSZ, 3 együtt lekötött egyráhajtP, 4 légSZ**. A *-tól **-ig az egész körön át ismételjük.
A 20-26. körökben csak a légSZ-ívek hosszát növeljük minden körben 1 szemmel, vagyis a 20. körben 4 légSZ helyett 5 légSZ-et, a 21. körben 6 légSZ-et, stb. horgolunk.
27. K: Befejezésül a 11 szemes légSZ-ívekre rövidpálcákat, a 3 légSZ fölé pedig 1-1 pikót (5 légSZ, visszaöltjük az 1. légSZ-be) horgolunk.

Az angyalkákat kikeményítjük, közben formára igazítjuk.
A keményítéshez egy egyszerű módszer: langyos vízben folyamatosan kevergetve meglehetősen sok kristálycukrot feloldunk, a figurát belenyomkodjuk a cukros vízbe, majd kicsöpögtetjük, egy fakanál nyelére húzzuk, a fakanalat pedig a radiátor rései közé állítjuk.

Hasonló írások