Mellény fiatal lányoknak

Hozzávalók:

EXTRA MERINO BIG-1 – 11 gombolyag
Milward 5 mm-es körkötőtű 80 cm hosszú: 1 db
Milward 6.0 mm körkötőtű, 80 cm hosszú: 1 db

A hozzávalókat webshopunkban megvásárolhatja!

Csinos mellény, vagy inkább tunika?

Méret:34/36, a mellény teljes hossza 65 cm

A leírásban megadott tűk mérete ajánlás. Attól függően, hogy Ön szorosabban vagy lazábban köt vagy horgol, a méretpróbán megadott számoknak megfelelően válassza ki a kötő- és horgolótűket!

Leírás:

Háta:
Kézről, keresztezett kezdéssel felszedünk 70 szemet az 5-ös tűvel. 7 cm-t kötünk kis patentmintával 81 sima, 1 fordított), az utolsó sort a visszáján csak fordított szemekkel kötjük.
Ezután a 6-os tűvel dolgozunk.

1. és 2. sor: szélszem, 2 sima, 2 fordított váltakozik, szélszem.
3. és 4. sor: szélszem, 2 fordított, 2 sima váltakozik, szélszem.
Az 1-4. sort folyamatosan ismételjük.

A passzétól számított 38,5 cm magasságnál az „ujjához”mindkét oldalon 7-7 szemet szaporítunk, és minden sorban csak sima szemeket kötünk.
16,5 cm ujjmagasság után a 18 középső szemet leláncoljuk, a két részt külön fejezzük be. A nyakkivágáshoz még 1×2, 2×1 szemet fogyasztunk.
Mindkét oldalon leláncoljuk a válla 22-22 szemét.
A karöltő és az ujja összesen 19,5 cm magas.

Eleje:
Úgy kötjük, mint a hátát, de a passzétól már 28,5 cm magasságban leláncoljuk a középső szemet, majd a két oldalt külön kötjük. A nyakkivágáshoz mindkét darabnál 13×1 szemet fogyasztunk= minden 6. sorban 1 szemet, majd minden 5. sorban 1 szemet.
Az ujját és a vállakat a hátánál leírtak szerint készítjük el.

Összeállítás:
Összevarrjuk a vállakat, az 5-ös körkötőtűvel felszedünk 144 szemet a nyakkivágás széléből, majd a kis patentmintával (1 sima, 1 fordított) kötünk. Az eleje nyakkivágásának csúcsában, valamint az előtte és utána lévő szemet is fordítottan kötjük.
A bővítéshez 16x minden 2. sorban a középső szem előtt és után a mintának megfelelő csavart szemet szaporítunk a keresztszálból.
18 cm gallérmagasságnál az összes szemet leláncoljuk.
Zárjuk az oldalvarrásokat, a gallért kihajtjuk.

Hasonló írások