Mentaszínű zsabós blúz

Vidám, színes felső tavaszra.

Méret: 36-38-as
Hozzávalók: 25 dkg középvastag mentazöld bukléfonal, 5 dkg vékony mentazöld pamutfonal, 4-es kötőtű, 3,5-es horgolótű, 50 cm, mindkét szélén cakkos csipkeszalag, a díszítéshez matadék gyöngy, esetleg ásványgyöngy
Kötéspróba: 15 szem és 25 sor= 10X10 cm

Felhasznált minták:
Simakötés: a munka színén sima, a visszáján fordított szemeket kötünk

Bordás kötés: két sima, két fordított váltakozik, a munka visszáján a szemeket úgy kötjük, ahogy mutatkoznak

Elkészítés:

Háta: Középvastag fonallal, 68 szemmel, bordás kötéssel dolgozunk, a szélszem után a munka színén 2 simával kezdünk. 16 sort kötünk a bordás mintával, majd simakötéssel dolgozunk tovább 30 cm-es összmagasságig. Az ujja kivágás kialakításához a széleken minden második sorban 1X3, 2X2, illetve 3X1 szemet lekötünk. 45 cm-es összmagasságban a nyakkivágáshoz lekötjük a középső 20 szemet, majd a két oldalt külön folytatjuk. A nyakkör belső szélén további 1X2, ill. 2X1 szemet fogyasztunk. 48 cm-es magasságban valamennyi szemet lekötjük. A másik oldalt tükörképesen készítjük.

Eleje: Középvastag fonallal, a hátához hasonlóan készítjük, de mélyebb nyakkivágással, melyhez 40 cm-es magasságban lekötjük a középső 14 szemet, majd a két oldalt külön folytatjuk.
A nyakkör belső szélén további 1X4, 1X2, ill. 3X1 szemet fogyasztunk. 48 cm-es magasságban valamennyi szemet lekötjük. A másik oldalt tükörképesen készítjük.

Ujja: Középvastag fonallal, 56 szemmel, bordás kötéssel dolgozunk, a szélszem után a munka színén 2 simával kezdünk. 6 sort kötünk a bordás mintával, majd simakötéssel dolgozunk tovább 6 cm-es összmagasságig. Az ujja kivágás kialakításához a széleken minden második sorban 1X3, 2X2, illetve 14X1 szemet lekötünk. 18 cm-es összmagasságban a tűn levő összes szemet lekötjük. A másik ujját azonos módon készítjük.

Zsabó: Vékony fonallal felszedünk a tűre 200 szemet. 2 sort készítünk simakötéssel, majd a munka színén minden második sorban a következő módon fogyasztunk:

1. sor: szélszem, *8 sima, 2 szemet simán összekötünk, 2 szemet leemelten áthúzunk: egy szemet leemelünk, a másodikat simán lekötjük, majd a leemelten áthúzzuk*, *-tól *-ig a sor egész hosszán ismétlünk. A páros sorokat fordítottan kötjük.

3. sor: *6 sima, 2 szemet simán összekötünk, 2 szemet leemelten áthúzunk: egy szemet leemelünk, a másodikat simán lekötjük, majd a leemelten áthúzzuk*, *-tól *-ig a sor egész hosszán ismétlünk.
5.sor: *4 sima, 2 szemet simán összekötünk, 2 szemet leemelten áthúzunk: egy szemet leemelünk, a másodikat simán lekötjük, majd a leemelten áthúzzuk*, *-tól *-ig a sor egész hosszán ismétlünk.
7. sor: *2 sima, 2 szemet simán összekötünk, 2 szemet leemelten áthúzunk: egy szemet leemelünk, a másodikat simán lekötjük, majd a leemelten áthúzzuk*, *-tól *-ig a sor egész hosszán ismétlünk.
5 cm-es összmagasságban valamennyi szemet lekötjük a tűről.

Összeállítás: A vállvarrást zárjuk, bevarrjuk az ujjakat és összedolgozzuk az ujj- és oldalvarrást. A nyakkivágást egy sor rövidpálcával körbehorgoljuk. A zsabócsíkot félbehajtjuk, az elejére férceljük. A csipkeszalagot a zsabóra varrjuk kézzel vagy gépi díszítőöltéssel, ügyelve arra, hogy a felfércelt zsabót is a varrásba fogjuk. Gyöngyökkel tetszés szerint díszítjük.

Hasonló írások