A megfelelő méret kiválasztása

Mielőtt elkezdenénk a munkát, olvassuk el az egész leírást, és hasonlítsuk össze saját méretünket a leírásban megadottakkal. Ezután a szabásmintán jelöljük meg a nekünk megfelelő számokat egy piros ceruzával! Így a munka során mindig gond nélkül megtaláljuk a saját méretünkre vonatkozó előírásokat!

 

Hogyan számoljuk át a modell leírását a saját méretünkre?

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy az Önnek legjobban tetsző modell nem a megfelelő méretben volt leírva. Azonban nem is olyan nagy ördöngösség a modellelírások átszámolása saját testméretünkre. Próbálja ki Ön is!

Mindenki ismeri a saját méretét. A 38, 40, 42, 44 és 46-os méret között a mell- és a csípőbőségnél mindig 3-3 centiméteres ugrás van. A méretpróba alapján egyszerűen számoljuk meg, hogy hány szem van a méretbéli különbséget okozó 3 vagy több centiméteren.

Az eredményként kapott szemszámot adjuk hozzá, vagy vegyük le a kezdősorból, illetve a szaporításokból.

A modell hosszúságát is alakunkhoz vagy saját elképzeléseinkhez igazíthatjuk, melyet a leírás követésekor kell figyelembe vennünk.

Talán még jobb, ha egy saját méretünknek megfelelő, de lekicsinyített szabásmintát készítünk, melyre a méretpróba és számolásaink alapján ráírjuk a szükséges szemek számát.

Az ujjak hossza a különböző méreteknél csak nagyon kis mértékben tér el (0,5 cm méretenként), de a karok vastagsága és hossza egyénenként már ennél jobban különbözhet. Ezért jobb – még akkor is, ha rendes konfekcióméretet hordunk -, ha az ujjáról egy saját testre igazított szabásmintát készítünk, melyre ráírjuk a megfelelő szemszámot.

 

Hogyan lehet megvalósítani a modelleket?

Először vágjunk ki egy méretünknek megfelelő szabásmintát, és készítsünk méretpróbát az adott mintával. Ez alapján már könnyedén kiszámíthatjuk a szükséges szemek számát. Amikor egy modell több részből áll – ami gyakran előfordul, ha a darab elkészítésénél többféle anyagot kombinálunk – vágjuk szét a szabásmintát, és az egyes részekre illesszük a különböző kötött, horgolt és szabott részeket.

Szeretnénk még egy javaslatot megosztani Önökkel: Ha egy minta nagyon megtetszik, de túlságosan átlátszó, akkor érdemes nagyon vékony tűvel meghorgolni. Ezáltal a minta rajzolata nem változik, csak tömöttebb lesz. Vagy béleljük ki a felsőrészt.

 

A mérettáblázatot letöltheti pdf formátumban honlapunkról!

merettabla