Óceánkék horgolt top

 

Méret: 38/40

A felsőrész hossza: 55 cm, egy hatszög alakú korong 10×10 cm

Hozzávalók:
300 g óceánkék (szk. 165) Egypto Cotton fonal
1 db 3-as Milward horgolótű

Általános információk: A topot egyforma korongokból horgoltuk, melyeket az utolsó körben 1-1 rövidpálcával kapcsoltunk össze. Kicsit lazább lenne, ha 1-2 légszemmel kapcsolódnának össze a rozetták.
Mivel a rozetták száma tetszőlegesen változtatható, a top mérete, vagyis bősége és hossza is tetszés szerint alakítható. A karöltő és a nyakkivágás kialakításánál mérettől és alaktól függően fél- vagy egész korongokat horgolva, esetleg légszem-láncokkal lehet a fölösleges „lyukakat” kitölteni.

Az Egypto Cotton fonal rendkívüli puhasága a horgolásnál is fontos szerepet játszott, hiszen egy horgolt modell mindig keményebb, mint a kötött. Ellenben ez a puha és vékony fonal megtartotta puhaságát a horgolásnál is.

Korong:
1. K: 6 légszemet gyűrűbe zárunk
2. K: a gyűrűbe 12 db egyráhajtásos P-t horgolunk.
3. K: 4 légSZ = 1. egyráhajtP, 1 ráhajtás, ezt az 1. P-ba leöltöm, *2 légSZ+ 1 ráhajtás a következő SZ-be leöltve, a *-tól még 11x ismétlem. Ebben a körben 12 db kis „kockát” kapunk.
4. K: 3 légSZ= 1. egyráhajtP, *a következő kockába 3 egyráhajtásos P, 1 egyráhajtásos P az előző K egyráhajtásos pálcájának a fejébe. A *-tól még 11x ismétlem.
5. K: 8 légSZ minden 2. kocka tetejébe leöltve (össz. 6x)
6. K: *1 rövidP, 2 egyráhajtásos P, 2 kétráhajtásos P, 1 háromráhajtásos P, 2 kétráhajtásos P, 2 egyráhajtásos P, 1 rövidP, ezt 1 rövidpálcával rögzítem. A *-tól össz. 6x ism.
7. K: *5 légSZ, 2 rövidP-val lekötve. A *-tól össz. 12x ism.
8. K: Mindegyik légSZ-ívbe egyráhajtásos pálcákat, mindegyik rövidP-ba 1-1 egyráhajtásos P-t horgolunk.

Fél korong:
A kezdő gyűrűbe az egész korongnak csak a felét horgoljuk meg (vagyis nem körben, hanem sorban haladunk).
1. K: 6 légszemet gyűrűbe zárunk
2. S: a gyűrűbe 6 db egyráhajtásos P-t horgolunk.
3. S: Megfordulunk, és a 3. K alapján 6 kockát horgolunk.
A továbbiakban a teljes korongnál leírt szemkombinációknak a felét horgoljuk meg.

Elkészítés:
A 2. korongtól kezdve 1-1 rövidpálcával kapcsolódunk az előző koronghoz.
A korongokat a karöltőig folyamatosan összekapcsoljuk, így nem kell a felsőrész oldalait összevarrni.
Az első körhöz 10 korongot horgolunk. A következő kör korongját az első kör 2 korongja közé ültetjük be. 4 kört horgolunk teljes korongokkal, majd a karöltőkhöz és a vállakhoz az 5. K-ben a munka elejét és hátát külön sorokban horgoljuk meg. Az elejéhez és a hátához is 4-4 korongot készítünk.
A két szélén lévő korongra 1-1 teljes korongot készítünk, majd a háta és az eleje vállpántját 1-1 koronggal kötjük össze.
Ezután elkezdjük a „lyukak” kitöltését. A bemutatott modellen a felsőrész mindkét hónaljába ½ korongot horgoltunk, valamint a mellrész két oldalán is 2 db, fél koronggal csökkentettük a kivágás mélységét.
A hátán az utolsó sor 3 egész korongból áll.
Ezután a karöltőket és a nyakkivágást láncszemmel körbehorgoltuk, közben szükség szerint kicsit össze is húzhatjuk a modell széleit.
Végül az elején 4 szemre rövidpálcákból álló pántot horgoltunk, ezzel is összefogva a nyakkivágást.

 

Hasonló írások